Kütahya Teknokent Genel Müdürü Ekonomist Prof. Dr. Ersan Öz, Türkiye'nin ekonomideki hedeflerini ve politikalarını içeren Orta Vadeli Program (OVP) hakkında açıklamalar yaptı. Öz, OVP'nin gerçekçi analizlere dayalı olduğunu belirterek, programda 2022 yılından itibaren önümüzdeki üç yıla ilişkin temel ekonomik göstergelerin tahminlerini içerdiğini söyledi. Programda yapısal reform, büyüme, enflasyon, mali bütçe disiplini ve kura ilişkin göstergelerin öne çıktığını vurgulayan Öz, programın önemli ve samimi bir gösterge olduğunu ifade etti.
Öz, OVP'de yer alan enflasyon tahmininin Merkez Bankası tahminiyle uyumlu olduğunu belirtti. Programda enflasyon hedefinin tahminden ziyade bir hedef olarak belirlendiğini söyleyen Öz, büyümeye ilişkin tahminlerin düşürüldüğünü ve bu düşüşte küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlama, küresel ticarette daralma ve deprem felaketinin etkili olduğunu belirtti.
Ekonomik büyüme, işsizlik oranı ve ihracat gibi diğer tahminlere de değinen Öz, OVP'de 2023 yılı için ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,4 olarak açıkladı. İşsizlik oranının ise 2025 yılında tek haneli seviyelere düşmesi bekleniyor. İhracat tahminlerine göre ise 2023 yılı sonunda 255 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleşmesi ön görülüyor.
Kur tahminlerine de değinen Öz, dolar kuru tahminlerinin enflasyon açısından önemli olduğunu söyledi. Programa göre dolar kuru tahminlerinin 2023 yılında 23,88, 2024 yılında yüzde 36,78, 2025 yılında 43,93 ve 2026 yılında 47,79 olacağı öngörülüyor. Öz ayrıca 2024'ün dördüncü çeyreğinde hayata geçirilecek olan "Digital Türk Lirası" projesinin de önemli bir etki yaratacağını belirtti.
Bütçe tahminleriyle ilgili olarak da konuşan Öz, programdaki bütçe tahminlerinin yukarı yönde revize edildiğini söyledi. Programın deprem bölgelerine ayrılacak kaynağı da gösterdiğine dikkat çeken Öz, bütçedeki bozulmanın büyük oranda deprem giderlerinden kaynaklandığını belirtti. Programda ayrıca bütçe açığının azaltılması ve Maastricht kriterlerine ulaşılması hedeflendiği ifade ediliyor.
Tasarrufu teşvik eden ve borçlanma gereğini azaltacak sistemlerin de programda yer aldığını belirten Öz, fiziki altın tasarruf sistemi, yurtdışında yerleşik vatandaşların tasarruflarını Türkiye'ye yönlendirilmesini sağlayacak mevduat ve katılım hesabı (Yuvam) gibi düzenlemelerin öngörüldüğünü söyledi. Ayrıca tarımsal gıda üretiminin önemine de değinen Öz, 2024 yılında "Sera Organize Tarım Bölgeleri" kurulacağını belirtti.
Programın en önemli farklılıklarından biri olan yedi öncelikli yapısal alanın belirlendiğini ifade eden Öz, bu alanların büyüme, ticaret, beşeri sermaye, istihdam, fiyat istikrarı, finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm ile iş ve yatırım ortamı olduğunu belirtti. Öz, programın hayata geçmesiyle birlikte olumlu etkilerin beklenildiğini sözlerine ekledi.
#KütahyaTeknokent #Ekonomi #OrtaVadeliProgram #Tahminler
Yorumlar
Yorum Yap