Gözden kaçırmayın
Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıEskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Yüzüak, uyku apnesi hakkında bilgi verdi. Uyku sırasında tekrarlayan solunum durmalarının veya solunumun belirgin bir şekilde azalmasının neden olduğu uyku bozukluğunun uyku apnesi olarak tanımlandığını açıklayan Dr. Yüzüak, bu durumun uyku sırasında solunum yollarının geçici olarak tıkanması veya daralması sonucu meydana geldiğini söyledi. Uyku apnesinin kişinin uyku kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Yüzüak, uyku apnesinin tedavi edilmediği takdirde kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve diğer sağlık sorunları riskini artırabileceğini ifade etti.
Dr. Yüzüak, uyku apnesinin üç türü olduğunu söyledi. Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA) en yaygın olan türdür ve üst solunum yollarının uykuda tıkanması nedeniyle meydana gelir. Boğaz kaslarının gevşemesi veya aşırı kilo gibi faktörler bu tıkanıklığa yol açabilir. Merkezi Uyku Apnesi (CSA) ise beynin solunumu düzenleyen bölgelerinin uyku sırasında geçici olarak çalışmaması sonucu ortaya çıkar. Bu durum genellikle başka sağlık sorunlarına bağlı olarak gelişir. Karma Uyku Apnesi ise obstrüktif ve merkezi uyku apnesi belirtilerinin bir arada bulunduğu bir tür olarak bilinir.
Uyku apnesi tedavisinin hastalığın şiddet derecesine ve türüne bağlı olarak değişebildiğini belirten Dr. Yüzüak, yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın (sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, kilo vermek, alkolden ve sigaradan kaçınmak gibi) hafif vakalarda yardımcı olabileceğini söyledi. Ayrıca, sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) cihazları, cerrahi müdahaleler ve özel dental cihazlar gibi tedavi seçeneklerinin de mevcut olduğunu belirtti.
Dr. Yüzüak, uyku apnesi belirtilerini de paylaştı. Yüksek şiddette horlama, uykuda nefes kesilmeleri veya hızlı solunum, uykusuzluk, sabahları baş ağrısı, gündüz aşırı uyuklama ve halsizlik, dikkat eksikliği gibi belirtiler uyku apnesiyle ilişkilendirilebilir. Bu belirtilerden herhangi birinin gözlemlenmesi durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçilmesi ve uygun tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Dr. Yüzüak, uyku apnesinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tedaviyle daha iyi bir uyku kalitesi ve genel sağlık için önemli bir adım atılabileceğini aktardı.
Yorumlar
Yorum Yap