Gözden kaçırmayın

Gaziler Günü'nde Gazilere Minnet ve Saygı SunulduGaziler Günü'nde Gazilere Minnet ve Saygı Sunuldu

Eskişehir'de bulunan Hal Cami, yoğun sarmaşıklarla kaplı duvarlarıyla dikkat çekiyor. Sarmaşıklar nedeniyle duvarlar gözükmeyen cami, doğal güzelliğiyle beton binalar arasında göze çarpıyor. Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde, Eskibağlar Mahallesi'nde bulunan cami, camiyi çevreleyen sarmaşıklar sebebiyle halk arasında "Sarmaşık Camii" olarak biliniyor. 1967 yılında halde çalışan esnafın önderliğinde ibadete açılan cami, 57 yıldır bölgenin en eski camisi olma özelliği taşıyor. Üniversite Caddesi üzerinde yer alan cami, beton binalar arasında yeşilliğiyle dikkat çekiyor. Caminin bahçesi ve içinde yer alan bitkiler özenle yetiştiriliyor. Camiyi saran sarmaşıklar arasında yuva yapan kuşlar, sabah namazı vaktiyle birlikte güzel bir uyum içinde ses çıkarıyor. Hal Cami, sadece ibadet etmek isteyenler için değil, şehirden uzaklaşıp sakin bir mekan arayan ziyaretçiler için de bir uğrak noktası haline geldi.

Hal Cami'nin müezzini Mustafa Erkan, cami hakkında bilgi verdi. Caminin 1980 yılından beri sarmaşıklarla kaplı olduğunu belirten Erkan, bu yeşillik halini almış camilerin Eskişehir'de başka olmadığını söyledi. Hal Cami'nin "sarmaşık cami" olarak tanındığını ifade eden Erkan, caminin sulanması ve budanmasında cemaat ve görevlilerin büyük çaba gösterdiğini söyledi. Camiye gelen ziyaretçilerin namaz kılmadıkları zamanlarda bile bahçede oturup dinlendiklerini ve stres attıklarını belirtti. Çevredeki dükkânlar ve beton binalar arasında yemyeşil bir cami olarak kendini gösteren Hal Cami, insanların dikkatini çekiyor.

Müezzin Mustafa Erkan, caminin iç ve dışının birbirine uyumlu olduğunu belirtti. Camiyi çevreleyen sarmaşıkların güneş ışınlarını engelleyerek caminin serin kalmasını sağladığını söyledi. Caminin çevre esnafı tarafından desteklendiğini ve çiçeklerle süslendiğini belirten Erkan, caminin çevresindeki canlılara hizmet ettiğini ifade etti. Hal Cami'nin tescillendiğini ve tarihi eser statüsüne alınmayı umduklarını söyledi. Caminin hizmetlerinin vakıflar aracılığıyla devam etmesini diledi.