Gözden kaçırmayın

Yeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi TamamlandıYeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Tamamlandı

Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu, okulların açılmasıyla birlikte artan hastalıklara karşı çocukların bağışıklığını güçlendirmek için altın değerinde önerilerde bulundu. Dr. Kuğu, beslenme, yeterli sıvı alımı, sağlıklı bir nefes ve uyku gibi dört temel unsuru vurgulayarak, çocukların sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için ailelere tavsiyelerde bulundu.

Dr. Kuğu, beslenmenin önemine dikkat çekerek, vücudun bir araba gibi düşünülmesi durumunda, kaliteli yakıt kullanmanın vücudun gücünü artıracağını ifade etti. Sabah kahvaltısının önemine değinen Dr. Kuğu, kahvaltı yapmakta zorlanan çocuklar için alternatifler üretebileceklerini belirtti. Bir çorba veya meyve ve süt ile güne başlamak, klasik bir kahvaltı yapılmaması durumunda dahi sağlıklı bir seçenek olabilir.

Beslenmede paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Kuğu, çocukların beslenme çantalarına sevecekleri gıdalar koymalarının önemli olduğunu belirtti. Birlikte yapılan poğaçalar, kurabiyeler gibi ev yapımı atıştırmalıkların çocuklar için teşvik edici olabileceğini söyleyen Dr. Kuğu, mevsim meyve ve sebzelerin tüketilmesinin önemini vurguladı. Doğal probiyotiklerin, şalgam, yoğurt, ev yapımı turşu, sirke gibi gıdalar olduğunu ifade etti.

Dr. Kuğu, okulda susuz kalan çocukların baş ağrısı ve agresyon gibi sorunlar yaşayabileceğine dikkat çekerek, yeterli sıvı alımının bağışıklık sistemi için çok önemli olduğunu söyledi. Çocukların okulda su içmeyi unutabileceğini belirten Dr. Kuğu, öğretmenlerin yemek aralarında çocuklara su içmeyi hatırlatmalarının önemli olduğunu söyledi. Velilere de çocuğu okuldan aldıklarında su vererek sıvı dengesini sağlamalarını önerdi.

Sağlıklı bir bağışıklığın üçüncü unsurunun sağlıklı bir nefes olduğunu ifade eden Dr. Kuğu, vücudun kaliteli bir oksijene ihtiyaç duyduğunu belirtti. Çocukların teneffüsleri dışarıda geçirmesi gerektiğini söyleyen Dr. Kuğu, bahçede dolaşmaları ve hareket etmelerinin önemini vurguladı. Bunu destekleyen bir faktörün de ortamın sık sık havalandırılması olduğunu belirtti.

Son olarak uygun saatlerde ve ortamda uyku almanın da sağlam bir bağışıklık için önemli olduğunu belirten Dr. Kuğu, uyku sırasında vücudun temizlendiğini ve arındığını söyledi. Çocukların saat 11.00 ile 02.00 arasında uyuması gerektiğini ifade eden Dr. Kuğu, uykudan önce mavi ekrandan uzak durmanın ve yemeyi kesmenin de uyku düzenini olumlu etkilediğini belirtti.

Haberin Sonu:

Dr. Kuğu, hastalık sürecinde kullanılan antibiyotiklerin iyi ve kötü bakterileri yok ettiği için tedavi sürecinin probiyotiklerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Antibiyotik kullanımının vücuttan atılmasının 3 ay sürdüğünü belirten Dr. Kuğu, bu süre boyunca probiyotik takviyesi almanın önemini vurguladı.

Dr. Kuğu, çocukların tam olarak iyileşmeden okula gönderilmemesi gerektiğini söyledi. Okula yeni başlayan çocuklar için bazı önerilerde bulunan Dr. Kuğu, çocukların burun akıntısı, öksürük, ishal gibi şikayetlerinin başlaması durumunda ateşlenmeden önce onları dinlendirmenin önemli olduğunu belirtti. Takviye edici vitaminlerin bu süreçte yardımcı olabileceğini ifade eden Dr. Kuğu, çocukların evcil hayvanlarla oynamaları, dışarıda oksijen almaları ve toprakla temas etmelerinin sağlıkları için önemli olduğunu söyledi.

Haber Etiketleri: #çocuksağlığı #bağışıklıkgüçlendirmek #okulsağlığı #beslenme #sağlınık #çocukhastalıkları