Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Nörolog Dr. Fidan Balayeva, vertigonun yaşam kalitesini etkileyebileceğini ve atak sırasında düşmelere ve yaralanmalara yol açabileceğini belirterek, belirtilerin görülmesi durumunda hekime başvurulmasını tavsiye etti.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Fidan Balayeva, vertigonun genellikle baş dönmesi olarak tanımlandığını ancak aslında 'hastanın veya içinde bulunulan odanın hareket ettiği veya döndüğü hissi' oluşturduğunu söyledi.

Vertigonun periferik ve merkezi olmak üzere iki türü olduğunu ifade eden Dr. Balayeva, periferik vertigonun iç kulağın dengeyi kontrol eden kısmındaki bir sorundan kaynaklandığını belirtti. Merkezi vertigonun ise beyindeki bir sorundan kaynaklandığını söyleyen Dr. Balayeva, bu durumun genellikle beyin sapı veya beynin arka kısmıyla ilişkili olduğunu ekledi.

Vertigonun en karakteristik belirtisinin 'hastanın veya içinde bulunulan odanın hareket ettiği veya döndüğü hissi' olduğunu söyleyen Dr. Balayeva, bu hissin bulantı ve kusmaya neden olabileceğini dile getirdi. Diğer belirtiler arasında gözleri odaklama sorunu, baş dönmesi, işitme kaybı, denge kaybı, kulaklarda çınlama, bulantı ve kusma olduğunu belirtti.

Dr. Balayeva, vertigo tanısı için doktor tarafından yapılan muayenelerde denge kaybı, göz hareketi sorunları, işitme kaybı, koordinasyon ve denge eksikliği, güçsüzlük gibi sorunların tespit edilebileceğini söyledi. Yapılan tetkikler arasında kan testleri, beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyel çalışmaları, kalorik test, elektroensefalogram (EEG), beyin ve kafanın MRI taraması gibi yöntemlerin bulunduğunu ifade etti.

Vertigoya neden olan herhangi bir beyin bozukluğunun tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dr. Balayeva, bazı durumlarda Epley manevrası, ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler gibi yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi. Ayrıca cerrahi müdahalenin de gerektiği durumlarda mikrovasküler dekompresyonun tercih edilebileceğini ekledi.

Dr. Balayeva, bir vertigo atağı sırasında alınabilecek önlemleri de sıralayarak, belirtiler ortaya çıktığında oturulmasını veya uzanılmasını, aktiviteye yavaşça devam edilmesini, ani pozisyon değişikliklerinden kaçınılmasını önerdi. Ayrıca okuma, parlak ışıklar ve tehlikeli aktivitelerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Vertigonun yaşam tarzını etkilediğini ve düşmelere hatta yaralanmalara yol açabileceğini ifade eden Dr. Balayeva, geçmeyen veya günlük aktiviteleri engelleyen bir vertigosu olanların doktora başvurmasını ve acil sağlık desteği alınmasını tavsiye etti.
#Nöroloji #Vertigo #Sağlık #Denge