Gözden kaçırmayın

Sivriler İnşaat ile Yapılan Sponsorluk Anlaşması Eskişehirspor'a Görünürlük SağlayacakSivriler İnşaat ile Yapılan Sponsorluk Anlaşması Eskişehirspor'a Görünürlük Sağlayacak

Bilecik'te kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezi olan domates ve biber salçası, kadınların 8 saatlik uzun uğraşları sonucu sofralardaki yerini almaya hazır hale getiriliyor. Bilecik merkez ve ilçelerinde pazardan satın aldıkları veya tarlada topladıkları biber ve domatesleri kışa hazırlayan kadınlar, bir kısmını kurutmalık, bir kısmıyla da salça yapıyor. Sabahın erken saatlerinde ilk olarak domates ve biberleri yıkamaya başlayan kadınlar, ardından kazanın ateşini yakıyor. Doğradıkları biber ve domatesleri kazana atan kadınlara karıştırma işinde kocaları yardım ediyor. Kış hazırlıklarının başında gelen salça, domatesin uzun ve meşakkatli uğraşlar sonucu birçok işlemden geçmesiyle elde ediliyor. İlk etapta kaynayan domatesler öğütme makinesinden geçirildikten sonra püre haline geliyor. Bazıları ise ilistirden geçirilerek daha da öğütülüyor ve tekrar kazana konuluyor. 8 saatlik bir pişirme süreci sonucunda kıvama gelen salçalar, cam kavanozlara konulup soğumaya bırakılıyor. İçine şeker de eklenen salçalar, kışın afiyetle tüketiliyor.

"Salça yapımı çok elden geçiyor" Gölpazarı'nda salça yapan Fatma Ünal, domateslerin yerli olduğunu belirterek, "Bu sene 20 kasa yani 400 kilo aldık. Üç kardeş olduğumuz için salça yapımı fazla oluyor. Ancak, iş çok elden geçiyor. İlk olarak yıkayıp doğruyoruz, sonra kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra öğütme makinesinden geçiriyoruz. Sonra ilistirden geçiriyoruz ve çekirdek kalmaması için bir kez daha ilistirden geçiriyoruz. Ardından kazana döküyoruz ve koyulaşıncaya kadar kaynatıyoruz" dedi.