Gözden kaçırmayın
Prof. Dr. Uğur Cengiz ERİŞMİŞ Eber Gölünün 3 Yılı Kaldı !Eskişehir'de bulunan yaklaşık 800 yıllık Sivrihisar Ulu Cami, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' olarak kabul edildi. Bu kararla birlikte Sivrihisar Ulu Cami, Eskişehir'den listeye dahil olan ilk cami olurken, Türkiye'den ise 21. eser olarak kaydedildi.
Sivrihisar Ulu Cami, toplam 2 bin 500 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahip en büyük hipostil cami olarak biliniyor. Temelleri Sivrihisarlı kadı Leşker Emir Celaleddin Ali Bey tarafından atılan bu cami, Mevlana Celaleddin Rumi'nin müritlerinden Mikail bin Abdullah (Emineddin Mikail) tarafından 1274 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca cami, 1440 yılında dönemin kadılarından Hızır Bey'in emriyle onarılmıştır.
Caminin çatısını 67 adet ahşap direk taşımaktadır ve bu direkler ardıç ve sarı çam cinsi ağaçlardan yapılmıştır. Bunların 19'u üzerinde antik mermer sütun başlıkları bulunmaktadır. Ayrıca caminin minberi, Anadolu Selçukluları'nın en değerli örneklerinden biridir ve Horasanlı İbn-i Mehmet tarafından çivi kullanılmadan geçme yöntemiyle yapılmıştır.
Caminin minaresi ise Osman oğlu Hacı Habib tarafından 1409 yılında inşa edilmiştir. Minarenin kaidesi mermer bloklardan yapılmış, üst kısmı ise tuğla hatıllı ve kesme taşlıdır. Camide ayrıca dört giriş kapısı bulunmaktadır.
Sivrihisar Ulu Cami'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildiği haberi Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü tarafından duyuruldu. Yüzügüllü, caminin restorasyon çalışmalarının 2015 yılında tamamlandığını ve 2014 yılında UNESCO'ya başvuru yapıldığını belirtti. Uzun bir sürecin ardından caminin Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesinin büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Yüzügüllü, Sivrihisar Ulu Cami'nin artık dünyanın tanıdığı ve UNESCO tarafından tescillenmiş bir eser olduğunu söyledi.
#Eskişehir #SivrihisarUluCami #UNESCO #DünyaMirası
Yorumlar
Yorum Yap