Gözden kaçırmayın

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret EttiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Üyeleriyle Tarım Ürünleri Fabrikasını Ziyaret Etti

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Güllüpınar, TÜBİTAK'tan destek alan bir proje yürütme hakkını kazandı. "Türkiye'den Silikon Vadisine Yazılımcı Göçü: Diasporik Ağlar Üzerinden Mesleki İş Birliği İmkanları ve Türkiye Kalkınmasına Etkileri" başlıklı proje, Prof. Dr. Güllüpınar'ın liderliğinde yürütülecek. Projenin amacı, Türk yazılım profesyonellerinin Silikon Vadisi'ne olan göçünü incelemek ve mesleki iş birliği imkanlarını araştırmaktır. Proje, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden ve araştırma merkezlerinden öğretim üyeleri ile birlikte yürütülecek.

Proje, literatürde çok az çalışılmış bir konuya odaklanmaktadır: yazılımcı göçü. Proje, göçmenlerin ve uzmanların görüşlerini birleştirme amacıyla alanında bir ilk olacak. Prof. Dr. Güllüpınar, projenin bütüncül bir bakış açısı sunmayı hedeflediğini ve göçmen yazılımcılarla Türkiye arasındaki mesleki ilişkilerin geliştirilmesi için önerilerde bulunacağını belirtti. Projenin sonuçları, Anadolu Üniversitesi'nin medya platformları ve proje için açılan Yazılımcı Göçmenler sosyal medya hesapları aracılığıyla duyurulacak.

Proje, Silikon Vadisi'ndeki Türk yazılım profesyonellerinin Türkiye'ye aktarabilecekleri bilgi birikimini ve yatırımlarını geliştirmek için yöntem ve modeller önermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, Silikon Vadisi'ndeki Türk yazılımcılarla ilgili kurumlardaki uzmanların bir araya gelip fikir alışverişinde bulunabilecekleri bir platform oluşturmayı hedeflemektedir. Proje, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok akademisyenin katkısı ve destekleriyle yürütülmektedir. Projenin yürütücülüğünü ise Prof. Dr. Fuat Güllüpınar üstlenmektedir.

Proje ekibi, araştırmanın çeşitli aşamalarında çalışmalara ve faaliyetlere katkı sağlayacak birçok üniversiteden öğretim üyesini içermektedir. Ayrıca, projenin hazırlık sürecinde destek olan araştırmacılar, danışmanlar, bursiyerler ve Anadolu Üniversitesi Arinkom TTO'dan Banu Gültekin'e teşekkür edildi.

Proje ekibinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayhan Kaya, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nden Dr. Gamze Koçar Tunç, ABD Brown Üniversitesi'nden Prof. Dr. Banu Özkazanç Pan (Ph.D.), Almanya Berlin Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Zeynep Yanaşmayan Wegele, İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Maissam Nimer ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zafer Çelik gibi birçok akademisyen bulunmaktadır. Projenin ana yürütücüsü ise Prof. Dr. Fuat Güllüpınar'dır.

Proje, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Silikon Vadisi'nde çalışan Türk yazılımcıların göç deneyimlerini araştıracak ve Türkiye'deki meslektaşları ile kurdukları mesleki ilişkilerin olanaklarını inceleyecektir. Proje ayrıca, yüksek vasıflı göçmenlerin Türkiye'deki kamu ve özel kurumlarla olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin Türkiye'nin kalkınması için nasıl bir potansiyele dönüştürülebileceğini araştıracaktır. Araştırmada ayrıca ABD'deki Türk yazılımcıların diaspora ağlarının Türkiye ile kurulacak mesleki ilişkilerdeki rolü de incelenecektir. Proje sonucunda ilgili kurumlara öneri ve projeksiyonlar sunulması hedeflenmektedir.