Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Louis Pasteur'ün ölüm tarihi olan 28 Eylül, kuduz hastalığına dikkat çekmek ve korunma yöntemlerini hatırlatmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "Dünya Kuduz Günü" olarak belirlenmiştir. Kuduz, aşı ile önlenebilen bir viral hastalıktır ve dünya genelinde 150'den fazla ülkede görülmektedir. Kuduz virüsü, merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olan bir enfeksiyon etkenidir. Bu hastalık özellikle Asya ve Afrika kıtalarında sık görülmektedir.

Kuduz, yabani memelilerin yanı sıra evcil hayvanlar aracılığıyla da insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Kuduz köpekler, insan bulaşmasının %99'unun üzerinde bir orana sahiptir. Kuduz, enfekte hayvanların ısırma veya tırmalamasıyla bulaşırken, ayrıca bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyasıyla bulaşabilir. Kuduz hastalığının belirtileri görüldüğünde, hastalık hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcül olabilir. Ancak, riskli temastan sonra alınacak önlemlerle hastalığı önlenebilir. Özellikle köpek ve kedilerin düzenli olarak aşılanması, hastalığın insanlara bulaşmasını engellemek için son derece önemlidir. Kuduz aşısıyla hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu koruyabiliriz.

Kuduz riski bulunan hayvanlar tarafından ısırıldığında veya tırmalandığında, yara yeri hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika boyunca yıkanmalı ve ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hekim tarafından kuduz aşısı yapılması uygun görüldüğünde, aşının zamanında ve eksiksiz şekilde yapılması önemlidir. Sağlık Bakanlığı'na her yıl yaklaşık 200.000 kuduz riskli temas bildirimi yapılmaktadır. Bildirilen bu durumların çoğu kuduz aşısı programına dahil edilmektedir ve bu sayede birçok insanın hayatı kurtarılmaktadır.

Kuduz, belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavi edilemeyen ve genellikle ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Bu nedenle, kuduz şüphesi olan temas durumlarında, özellikle yara bakımı, kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulamaları hayat kurtarıcıdır. Her yıl Dünya Kuduz Günü'nde bu önemli hastalığa dikkat çekmek ve kuduzdan korunma önlemlerini hatırlatmak amacıyla farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir.

#Kuduz #DünyaKuduzGünü #SağlıkÖnerileri #KorunmaYöntemleri #KöpekAşısı #KediAşısı #HalkSağlığı #HaberTürkçe