Yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte okulların açılmasıyla uyku düzeninde sorunlar yaşayan öğrenciler hakkında konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet İlhan Algın, uyku saatlerinin en az 15 dakika erkene alınmasını önerdi. Algın, düzenli uyku düzeninin sadece başarılı bir ders hayatı için değil, diğer aktivitelerde ve motivasyon için de önemli olduğunu vurguladı.
Yaz tatili boyunca düzensiz hale gelen uyku saatleri, okul başladıktan sonra öğrencilerin uyum sağlamasını zorlaştırmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak ESOGÜ Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet İlhan Algın, uyku düzeninin çocuklar için büyük önem taşıdığını belirtti. Algın, düzenli uyku sadece ders başarısını etkilemekle kalmayıp, ders dışı aktiviteler, spor ve motivasyon için de önemli olduğunu söyledi.
Algın, 15 dakikalık erken uyuma ve uyanma uygulamasının uyku düzenine yardımcı olabileceğini ifade etti. Ailelerin bu konuda önemli bir rol oynadığını söyleyen Algın, her yaş için uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Yaz tatili sırasında oluşan aktiviteler ve programlar nedeniyle uyku saatlerinin değiştiğini ifade eden Algın, okulların açılmasıyla birlikte çocukların uyku düzenini normale döndürebileceğini söyledi. Algın, ortaokul ve lise öğrencilerinin aileleri tarafından 15'er dakikayla erken uyanma ve yatma uygulamasına başlamasının, uyku düzenlerini normale getirmelerine yardımcı olacağını ifade etti.
Algın, uyku düzeninin sadece ders başarısı için değil, ders dışı aktivitelerde de etkili olduğunu söyledi. Uyku düzeninin hayat kalitesini artırdığının altını çizen Algın, bazı genetik rahatsızlıklar nedeniyle ısrarcı olunmaması gerektiğini belirtti. Amerika Uyku Tıbbı Akademisi'nin araştırmalarına göre, 6-12 yaş arasındaki çocukların ideal uyku süresi 9-12 saat iken, 13-18 yaş arasındaki gençlerin ideal uyku süresi 8-10 saat olarak belirlenmiştir. Ancak her bireyin uyku düzeni genetik etkilere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocukların uyku düzenine fazla ısrarcı olmaması gerektiğini söyleyen Algın, genellikle uyulduğunda uyku düzeninin çocukların ders, yemek ve diğer alışkanlıklarını düzene sokacağını ifade etti.
Yorumlar
Yorum Yap