Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Eskişehir'de Kuduz Hastalığıyla Mücadele Ediliyor

2023 yılı boyunca Eskişehir'de yaklaşık 11 bin kedi ve köpek kuduz hastalığına karşı aşılandı. Bu aşının her yıl düzenli şekilde uygulanması konusunda da uyarılar yapıldı. Kuduz hastalığı insanları ve diğer sıcakkanlı hayvanları etkileyen bir hastalık olup, şuur kaybı, huzursuzluk ve felç gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu tehlikeli ve ölümcül hastalığa dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 28 Eylül "Dünya Kuduz Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu özel günde kuduz hastalığı hakkında bilgi vermek ve insanlarda farkındalık oluşturmak hedeflenmektedir.

Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın ısırığı, çiziği veya tahrip olmuş cilt zarının temasıyla hayvandan diğer hayvanlara veya insanlara bulaşabilir. Kuduzun belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmayarak ölüme yol açar. İnsanlardaki kuduz vakalarının çoğu, kuduz hastalığına yakalanmış köpeklerin ısırıklarından kaynaklanır.

Kuduz riski taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldığında veya tırmalandığında, bireylerin yara bölgesini hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika boyunca yıkamaları ve ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Sağlık personeli tarafından değerlendirildikten sonra uygun görülmesi durumunda, hastalar kuduz aşısı programına alınır. Aşıların zamanında ve eksiksiz olarak yapılması büyük önem taşır.

Ülkemizde, evcil hayvanların kuduz hastalığına karşı aşılanması veteriner klinikleri, il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından yıl boyunca yapılabilmektedir. Bu çerçevede 2023 yılında Eskişehir'de 10 bin 927 kedi ve köpek kuduz hastalığına karşı aşılandı. Kuduz hastalığına karşı uygulanan aşı, 1 yıl boyunca koruma sağlamaktadır ve her yıl düzenli olarak uygulanması hastalıkla mücadelede büyük önem taşımaktadır.