Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bölgede ilk kez varis kanamalarını ve karında sıvı birikimini önlemek için Transjuguler intrahepatik portosistemik şant (TİPS) işlemini uyguladığını açıkladı. Bu işlem, Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Kliniği tarafından gerçekleştirilen bir iş birliği sonucunda 70 yaşındaki kronik karaciğer hastalığı olan bir kadın hastaya yapılmıştır. İşlem sonucunda hastanın şikayetleri azalmış ve yoğun bakımdan çıkarılmıştır.

TİPS işleminin ne olduğu hakkında bilgi veren Radyoloji AD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Korkmaz, bu işlemin karaciğer içinde, bağırsaklardan aldığı kanı karaciğere getiren portal ven ile karaciğerden aldığı kanı kalbe götüren hepatik ven arasında bir tünel oluşturulması olduğunu söyledi. Özellikle sirozlu hastalarda portal ven basıncının artmasına bağlı olarak varis kanamaları ve karın içi sıvı birikimi gibi durumların kontrol altına alınamadığı durumlarda TİPS işlemi uygulanabilir.

TİPS işleminin avantajlarından bahseden Korkmaz, bu işlemin diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen durumların tedavisinde kullanılabileceğini belirtti. Özellikle hastaların karaciğerdeki toplardamarlarının tıkanmasına, karaciğer yetmezliğine ve bazı sendromlara bağlı olarak gelişen durumlarda TİPS işlemi etkili olabilmektedir. Bu nedenle, Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından bu işlemin uygulanmaya başlanması bölgedeki hastalar için önemli bir gelişmedir.