Gözden kaçırmayın

Yeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi TamamlandıYeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Tamamlandı

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. R. Berrin Akpınar, diz protezi sonrasında uygulanan rehabilitasyon işlemleri ile ilgili bilgi verdi. Diz protezi ameliyatının, diz eklemi hasar görmüş hastalarda yapılan bir operasyon olduğunu belirten Akpınar, operasyonun başarısını artırmak için rehabilitasyonun operasyondan önce başlamasının önemli olduğunu vurguladı. Operasyon sonrası rehabilitasyonun hastanın iyileşme sürecini hızlandırdığını ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık kazandırdığını belirten Akpınar, dizin uygun pozisyonlanmasının öğretildiğini, kaslara yönelik egzersizlerin yapıldığını ve rehabilitasyon programına uyum sağlandığını söyledi.

Ameliyat sonrası sürecin de önemli olduğunu belirten Dr. Akpınar, hastaların ameliyatı yapan doktor tarafından ev egzersiz programı hazırlanmasının ardından bu hareketleri düzenli olarak yapmaları gerektiğini söyledi. Dikişlerin alınması için kontrole gidildiğinde 90 derece diz bükme açısına ulaşılamamış veya uyluk kaslarında güçsüzlük varsa fizik tedavi ve rehabilitasyon önerildiğini belirten Akpınar, erken dönemde doğru şekilde yapılmayan egzersizlerin ilerleyen dönemde problemlere neden olabileceğini ifade etti. Diz bükme açısının Ameliyat sonrası 110-120 derece olması gerektiğini ve proteze yük bindirmeden yürüme ameliyat sonrasında hedeflenenler olduğunu belirtti.

Dr. Akpınar, diz protezi ameliyatı sonrası uygulanan rehabilitasyonun detayları hakkında da bilgi verdi. Fizyoterapistlerin yardımıyla germe egzersizleri yapılırken, sürekli pasif hareket cihazı ve alçak sele bisiklet ergometre gibi yardımcı ekipmanların da kullanıldığını ifade etti. Ağrı durumunda TENS gibi ağrı kesici akımların kullanıldığını ve robotik lazer gibi yenilikçi tedavilerle yara iyileşmesi sürecinin hızlandırıldığını belirtti. Kas güçlendirmek için elektrik stimülasyon cihazlarının kullanıldığını ve fizyoterapist eşliğinde ağırlık egzersizleri ve elastik bant direncine karşı egzersizlerin yapıldığını söyledi. Merdiven çıkma, yürüme eğitimleri ile rehabilitasyonun tamamlandığını ifade etti.

#EskişehirFizyomerTerapia #FizikTedavi #Rehabilitasyon #DizProtezi #Sağlık #AmeliyatSonrasıRehabilitasyon