Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Kadın Girişimciliği Desteklemek İçin İnteraktif Girişimcilik Kampı DüzenlenecekAfyonkarahisar'da Kadın Girişimciliği Desteklemek İçin İnteraktif Girişimcilik Kampı Düzenlenecek

Türkiye'de, Isparta elmasının hasat mevsimi başladı. Isparta elması, ülkede üretilen elmaların dörtte birine sahip olmasıyla tanınan ve coğrafi işaret almış bir üründür. Hasat döneminde yaklaşık olarak 1 milyon 250 bin ton rekolte beklenmektedir.

Isparta'da, gül, hububat ve lavanta sezonlarının sona ermesinin ardından elma hasadı başlamıştır. Özellikle Senirce köyünde bir hasat dönemi yaşanmaktadır. Isparta'da her dört elmadan biri üretilmekte olup, hasat süresince yaklaşık olarak 1 milyon 250 bin ton ürün elde edilmesi beklenmektedir. Elma üretimi, Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Gönen ilçeleriyle merkeze bağlı köylerde yoğunlaşmaktadır. Elmaların toplanması işlemi sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlamakta ve traktörlerin yardımıyla soğuk hava depolarında muhafaza edilmektedir.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Isparta'nın her tarafında elma hasadının başladığını ifade etmiştir. Starking, Golden ve Granny Smith gibi çeşitlerin en yaygın olarak yetiştirildiği söylenen Isparta elmalarının büyük bir kısmının yurt içinde tüketildiğine dikkat çekmiştir. Ayrıca bu yıl 1 milyon 250 bin ton civarında bir rekolte beklendiğini belirtmiştir. Hasat döneminin genellikle iki ay sürdüğünü söylemiştir. Selçuk, "Elmalarımız yerli pazarlarda ve yurt dışında da alıcı buluyor. Çin, Hindistan, Dubai, Avrupa ve Arap ülkeleri gibi yerlerde de Isparta elmaları tüketilmekte ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır" şeklinde konuşmuştur.

Elma bahçelerinde çalışan Ümmü Gökdoğan, uzun yıllardır tarım işçisi olarak elma hasadı yapmaktadır. Sabahın erken saatlerinde başladıklarını ve iki ay boyunca elmaları topladıklarını söylemiştir. Gökdoğan, "Yaptığımız iş zor değil, kolay bir iş" demektedir.