Gözden kaçırmayın
Prof. Dr. Uğur Cengiz ERİŞMİŞ Eber Gölünün 3 Yılı Kaldı !Afyonkarahisar'da yeni bir eğitim, kültür ve sanat merkezi kurulması için ilk adımlar atılmaya başlandı. Bu merkez, Afyonkarahisar'ın tarihi ve kültürel mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için önemli bir rol oynayacak. Afyonkarahisarlı işadamı Orhan Yavuz'un ailesine ait olan tarihi bir bina, restorasyon çalışmalarının ardından bu merkeze dönüştürülecek. Merkezin kurulması için Afyonkarahisar Valiliği, Belediyesi ve Kocatepe Üniversitesi ile işbirliği yapılacak.
Merkezin kurulması için ilk toplantı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantıya TAP Genel Başkanı Mehmet Ali Danışman, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, Seçkin Köse ve diğer ilgililer katıldı. Toplantıda merkezin nasıl işleyeceği, hangi konulara odaklanacağı, kimlerin katkı sağlayacağı gibi konular görüşüldü. Toplantının sonunda bir rapor hazırlanarak Valilik ve Belediye'ye sunuldu.
Merkezde Afyonkarahisar'ın eğitim, kültür, sanat, basın, yayın, edebiyat gibi alanlardaki değerleri sergilenecek. Ayrıca Afyonkarahisar'ın iz bırakan kişilikleri de tanıtılacak. Merkez, hem yerel hem de ulusal düzeyde Afyonkarahisar'ın tanıtımına katkı sağlayacak. Merkezin açılış tarihi henüz belli değil ama ilgililer en kısa zamanda halka duyuracaklar.
ORHAN YAVUZ KİMDİR?
1924 Yılında Afyonkarahisarda doğdu. İlk ve Orta öğretimini Afyonkarahisarda yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesinden 1949 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1953e kadar Karayolları Genel Müdürlüğünde mühendis olarak çalıştı. Memuriyetten ayrıldıktan sonra müteahhit olarak yol, demiryolu, hava alanı, su ve petrol boru hatları gibi yapıların inşaatlarını gerçekleştirdi.
1954 Yılında Türkiye Mühendislik Haberleri dergisini ülkemiz yayın hayatına kazandırdı. 1958 Yılında dergi ve arşivini İnşaat Mühendisleri Odasına hibe etti. Türkiye Mühendislik Haberleri dergisi güçlü programı muhafaza edilerek (kurucusu: Orhan Yavuz) başlığı altında 60 yıl süreyi kapsayan günümüze kadar yayınına devam etmekte, ülkemizin en uzun ömürlü aylık yayın organı olarak görevini sürdürmektedir. 1954-1958 Yılları arasında İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMO Birliği yönetim kurullarında görev yaptı. 1964 Yılında Türkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri İşveren Sendikası (İNTES) kurucuları arasında yer aldı. İNTES yönetim kurulunun ilk başkanı olarak görev üstlendi. Afyon Eğitim Vakfı, Ankara Eğitim Vakfı, İTÜ Vakfı, Atatürk Vakfı, TEMA Vakfı, Deprem Vakfı, Türk Musikisi Vakfı kurucuları arasında yer aldı. Bu vakıfların bir süre yönetim kurullarında görev yaptı. 2000-2002 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu başkanlığı görevini üstlendi. 2008 Yılında İstanbul Teknik Üniversitesi senatosu, oybirliği ile aldığı kararla Fahri Doktor ünvanına layık gördü. Türkiye Kızılay Derneği, İTÜ Mezunları Derneği, İnşaat ve Tesisat İşverenleri Sendikası (İNTES) ve İTÜ Yüksek Mühendisleri Birliği Vakfı kuruluşlarının onur üyesidir. İTÜ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiği dönemde teknik eğitimdeki kitap eksikliğini gözlemlemesi sonucu 2005 yılında Orhan Yavuz Teknik Eğitim Vakfını kurdu. Vakıf halen en tanınmış yabancı üniversitelerde kullanılan ders kitaplarını dilimize kazandırmaya, öğretim üyelerinin telif ders kitaplarını yayınlamaya, muhtaç öğrencilerimize burs vermeye devam etmektedir. Günümüzde Orya Holding A.Şirketine bağlı olan demir-çelik, enerji, inşaat, deniz ve kara taşımacılığı, tarım ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarını yönetmektedir. Türk Kızılay Derneği onur üyesidir ve birçok sosyal yardım ve kalkınma projesine aktif olarak destek vermektedir.
2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından mesleğe katkılarından dolayı Fahri Doktor ünvanına layık görülmüştür.
Sosyal Sorumluluk
OYTEV Orhan Yavuz Teknik Eğitim Vakfı
ORYA HOLDİNG kurucusu Mühendis Orhan Yavuz tarafından 2007 yılında kurulmuştur. Vakfın amacı; başta eğitim-öğretim olmak üzere, toplumun uygarlık düzelini yükseltmeyi hedefleyen sağlık, kültür, sanat ve bilim alanlarındaki araştırma ve faaliyetlere destek olmaktır.
Bu amaç doğrultusunda, maddi durumu yeterli olmayan öğrencilere burs verilmekte, ihtiyacı olan okullara sosyal yardımlar yapılmaktadır. Ayrıca İTÜ iş birliği ile ders kitaplarının çeviri ve basım çalışmalarına katkıda bulunulmakta, bilimsel araştırmalarıyla öne çıkan akademisyenler ödüllendirilmektedir.
OYTEV Bakanlar Kurulu tarafından Kamuya Yararlı Vakıflar statüsünde değerlendirilmiştir
Yorumlar
Yorum Yap