Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Dünyanın ve Türkiye'nin ilk ve tek çocuk mehteran takımı olan Kartepe Çocuk Mehter Takımı, büyük mehter takımında yer almayı hedeflediklerini belirtiyor. Öğretmenleri Köksal Dalkılıç ise daha büyük organizasyonlarda yer almak istediklerini ifade ediyor. Tarih boyunca halkı eğlendirmenin önemli bir parçası olan mehter takımı, günümüzde de çocukların ilgisini çekmeye devam ediyor. Kartepe Çocuk Mehter Takımı, 102. yıl kutlama programına katılarak Türkiye'nin ve dünyanın ilk ve tek çocuk mehter takımı olma özelliğini taşıyor. Takım, çocukların yaşları 9 ile 16 arasında değişiyor ve öğretmenleri Köksal Dalkılıç tarafından 2010 yılında kuruldu. Takım, Türk marşlarını çalarak asırlık bir kültürü yaşatmanın yanı sıra büyük mehter takımına katılma yolunda da ilerliyor.



Köksal Dalkılıç, çocuk mehter takımına öncülük etmenin hem müzikal hem de tarihsel bir değer olduğunu belirtiyor. Gösteri yaptıkları yerlerde aldıkları övgü ve beğeni sayesinde daha da şevkle çalıştıklarını ifade eden Dalkılıç, mehteranın Osmanlı'yı hatırlattığını ve onun başında bulunmanın onur ve gurur verici olduğunu söylüyor. Takım, çocukların disiplinli bir şekilde 7-8 yıl boyunca mehteran takımında yer aldığını ve bu durumun işlerini doğru yaptıklarını kanıtladığını belirtiyor. Takım, şu anda Türk marşlarını çalan çocukların tüm enstrümanları çalabiliyor olmalarının büyük bir başarı olduğunu da vurguluyor. Dalkılıç, Mehter takımının Osmanlı ruhunu ve Türk milletinin mirasını dünyaya tanıtabilmek için çalışmalarını sürdürmeyi arzuladıklarını ifade ediyor.



Köksal Dalkılıç, çocuk mehter takımının başarılı bir şekilde gösteriler gerçekleştirdiğini ve birçok festivalde görev aldıklarını belirtiyor. Özellikle cumhuriyetin 100. yılında yapılacak gösterilere katılmak istediklerini ve devlet büyüklerinden destek beklediklerini ifade ediyor. Takım üyeleri, gösterilerde vatandaşların büyük bir ilgiyle izlediğini ve bunun kendilerine de motivasyon sağladığını ifade ediyor. Çocuk mehter takımı, halka eski günleri hatırlattıkları için de seviniyor.



Takım üyeleri, gösterilerinde vatandaşların büyük bir sevinçle izlediğini ve desteklediğini belirtiyor. Takım üyesi Yasir Emin Yıldız, ilerleyen yıllarda büyük mehter takımında görev almayı istediğini ifade ediyor. 15 yaşındaki Yıldız, mehterle birlikte gezmeyi ve halkın sevincine sevincat katmayı seviyor. 11 yaşındaki Yağız Şentürk ise davul çalmayı küçüklüğünden beri sevdiğini ve bu mesleği büyüyene kadar devam ettirmeyi düşündüğünü belirtiyor. Her iki takım üyesi de mehter takımına büyük bir özveriyle katıldıklarını ve bu işi sevdiklerini ifade ediyorlar.