Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Ruh sağlığı temel insanî bir haktır ve her insan, kim veya nerede olduğundan bağımsız olarak en üst düzeyde erişilebilir bir ruh sağlığına sahip olma hakkına sahiptir. Bu hak, zihinsel sağlık risklerinden korunmayı, mevcut, erişilebilir, kabul edilebilir ve kaliteli bakımı, özgürlüğü, bağımsızlığı ve topluma dâhil olmayı içermektedir.

İyi bir zihinsel sağlık, genel sağlık ve refah açısından hayati öneme sahiptir. Ancak dünya genelinde sekiz kişiden biri zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadele etmektedir, bu da fiziksel sağlık, refah, sosyal etkileşim ve iş hayatını etkileyebilmektedir. Ruh sağlığı sorunları özellikle gençleri etkilemekte ve sayıları giderek artmaktadır.

Ruh sağlığı sorunu yaşayan bir kişi, insan haklarından mahrum bırakılmamalı ve kendi sağlıkla ilgili kararlardan dışlanmamalıdır. Ne yazık ki, birçok yerde ruh sağlığı sorunları olan insanlar çeşitli insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Birçoğu toplumdan dışlanmakta ve ayrımcılığa maruz kalmaktadır, daha da kötüsü, ruh sağlığı hizmetlerine erişimleri sınırlıdır veya sadece insan haklarını ihlal eden bakımlara erişebilmektedir.

2023 yılı için Dünya Ruh Sağlığı Günü teması "Ruh sağlığı evrensel bir insan hakkıdır" olarak belirlenmiştir. Bu gün, ruh sağlığına önem verme, destekleme ve herkesin insanî haklarını kullanabilme, ihtiyaç duydukları kaliteli ruh sağlığı hizmetlerine erişebilme farkındalığı yaratmaya yöneliktir. Ayrıca bu gün, ne yaşanırsa yaşansın yardım istemenin sorun olmadığını ve herkesin anlaşılmak isteğinin olduğunu hatırlatır. Anlaşılmak, her insanın hakkıdır.

İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Sağlıklı Hayat Merkezleri ile iletişime geçerek ilimizde sunulan ruh sağlığı hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu birimlere telefonla randevu oluşturarak doğrudan ruh sağlığı hizmeti alma imkanınız vardır ve size ruh sağlığınızı iyileştirmeniz konusunda yardımcı olabilirler.

Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle sağlığın bir bütün olduğunu hatırlatmak istiyorum. Vücudunuzda bir sorun hissedildiğinde hekime başvurulduğu gibi, ruhunuzda da bir sorun hissederseniz uzman personelimize başvurmanızı önemle tavsiye ediyorum. Sağlıklı günler dilerim.

#RuhSağlığı #SağlıkHakkı #DünyaRuhSağlığıGünü #AnlaşılmakHerkesinHakkı #KaliteliRuhSağlığıHizmetleri #SağlıklıHayatMerkezleri