Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası’ndan Yeni Başkan SeçimiAfyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası’ndan Yeni Başkan Seçimi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Türkan Tünerir, Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde uyguladıkları Kardiyak Rehabilitasyon hakkında bilgiler verdi. Kardiyak Rehabilitasyon, kalp hastalıklarıyla mücadele eden veya kalp ameliyatı geçirmiş olan kişilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal fonksiyonlarını iyileştirmek, risk faktörlerini azaltmak ve kalp hastalığı nedeniyle ölüm riskini düşürmek için yapılan rehabilitasyon uygulamalarını tanımlar. Dr. Türkan Tünerir, Kardiyak Rehabilitasyon kapsamında koroner kalp hastalığı, kalp nakli, kalp ve damar implant ve greftleri, kalp yetmezliği, kardiyomiyopati gibi hastalıkların tedavi edildiğini belirtti.

Kardiyak Rehabilitasyon programı, Fizyomer Terapia'da Faz1, Faz2 ve Faz3 egzersiz programlarını içermektedir. Ayrıca diyetisyenler tarafından değerlendirme yapılıp kişiye özel diyet programı belirlenir, risk faktörleri (yüksek kolesterol, sigara kullanımı, obezite, diyabet, hipertansiyon vb.) kontrol altına alınır ve psikososyal destek sağlanır.

Kardiyak Rehabilitasyon, hastaların hastanede yatış döneminde, taburcu olduktan sonraki erken dönemde (2-4 hafta) ve geç dönemde uygulanmaktadır. Bu sayede hastaların egzersiz kapasitesi artar, kan basıncı düzenlenir, vücut ağırlığı ve yağ depoları azalır, kan lipid ve lipoprotein düzeyleri düzenlenir, kan şekeri seviyeleri kontrol altına alınır, psikososyal refah iyileşir, ameliyat veya stent uygulaması sonrasında işe dönüş süresi kısalır ve kalp krizi veya ameliyat sonrası ölüm riski azalır.

Dr. Türkan Tünerir, Kardiyak Rehabilitasyonunun kalp hastaları için birçok faydasının olduğunu belirtmektedir. Bu faydalar arasında egzersiz kapasitesini arttırma, kan basıncını düzenleme, vücut ağırlığını ve yağ depolarını azaltma, kan lipid/lipoprotein düzeylerini düzenleme, kan şekeri seviyelerini düzenleme, psikososyal iyilik halini arttırma, ameliyat veya stent uygulaması sonrası işe dönüş süresini kısaltma ve kalp krizi veya ameliyat sonrası ölüm riskini azaltma bulunmaktadır.

#fiziktedavi #rehabilitasyon #kardiyakrehabilitasyon #kalphastalıkları