Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Kadın Girişimciliği Desteklemek İçin İnteraktif Girişimcilik Kampı DüzenlenecekAfyonkarahisar'da Kadın Girişimciliği Desteklemek İçin İnteraktif Girişimcilik Kampı Düzenlenecek

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde, agria cinsi kışlık patates hasadı devam ediyor. Bu patatesler, ilçenin yüksek rakımlı bölgelerinde fazla güneş aldığı için ayrı bir lezzete sahip. Kilogramı 10-13 TL arasında alıcı bulan bu patatesler tarlalardan toplanıp depolara gönderiliyor. Hasatta çalışan kadınlar arasında renkli görüntüler oluşuyor ancak mantar hastalığından dolayı üreticiler üzgün durumda. Patates üreticileri, hasadın hava şartlarından dolayı zor olduğunu belirtiyor ve kilosu 10-13 TL arasında satılan bu patateslerden yaklaşık 50 bin TL'lik ürün çıkarabildiklerini ifade ediyorlar.

Bir diğer üretici olan Mehmet Yıldırım, bu yıl hasat verimlerinin düşük olduğunu söylüyor. Hastalıkların patates verimini olumsuz etkilediğini belirten Yıldırım, 4, 4.5 dönüm arazide patates ektiklerini ve kilosu 10-13 TL arasında değişen patateslerin zor şartlar altında toplandığını dile getiriyor. Hastalıklar nedeniyle verimin çok düşük olduğunu ifade eden Yıldırım, sabah erken saatlerde tarlaya gittiklerini ve tarlada makineyle birlikte çalıştıklarını söylüyor.

Patates hasadında genellikle kadın işçilerin çalıştığı dikkat çekiyor. Bu işçilerin günlük yevmiyesinin 500 TL olduğu belirtiliyor. Ayşe Kır isimli bir işçi, sabah erken saatlerde başladıklarını ve öğleden sonra çalışmayı bitirdiklerini ifade ediyor. Soğuğa ve sıcağa rağmen sabah 8'den akşam 6'ya kadar çalıştıklarını belirten Kır, patates topladıklarını ve ayıkladıklarını söylüyor.