Gözden kaçırmayın

Elektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride BulunduElektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride Bulundu

TÜKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama hakkının evrensel bir tüketici hakkı olduğunu vurgulayarak, son zamanlarda yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu ve yasal yaptırımların uygulanmadığını belirtti. Sigara yasağının ihlal edildiğini ve bu durumun tüketicilerin sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını olumsuz etkilediğini söyleyen Güllü, çeşitli mekanlarda sigara kullanımının arttığını ve dumansız hava sahalarının sürekli olarak ihlal edildiğini ifade etti. Güllü ayrıca, sigara izmaritlerinin şehirlerde kirliliğe neden olduğunu ve tüketicilerin, özellikle sigara kullanmayan tüketicilerin sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama haklarının hiçe sayıldığını dile getirdi.

Sigara kullanım yasağıyla ilgili mevzuatın güçlendirilmesi ve cezaların caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Güllü, dumansız hava sahalarının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan denetim ekiplerinin sayısının artırılması ve sigara yasağının olduğu kapalı alanların titizlikle denetlenmesi gerektiğini belirten Güllü, sigara kullanım oranının düşürülmesi için stratejik planlar yapılması ve cezai işlemlerin uygulanması gerektiğini ifade etti. Güllü, yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi nedeniyle mağduriyet yaşayan vatandaşların ALO 184 Tütün İhbar Hattı'nı arayarak veya "Yeşil Dedektör" mobil uygulamasını kullanarak şikayette bulunabileceklerini belirtti.