-

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beyhan Yenerkol, boyun fıtığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Dr. Yenerkol, omurga yapısının vücudumuzun dik durmasını sağlayan bir yapı olduğunu belirtti. Omurganın ortasından geçen omurilik, beyin ile bağlantılı sinirlerin bütün vücuda yayılımını sağlar. Diskler, omurlar arasında bulunan kıkırdak dokuları olduğunu söyleyen Dr. Yenerkol, bu disklerin omuriliğe ve sinirlere baskıyı dengelediğini ifade etti.

Dr. Yenerkol, fıtığın ters ve zorlayıcı hareketler veya yaşlanma süreciyle disk içeriğinin bozulması sonucu oluştuğunu açıkladı. Diskin dış tabakasında meydana gelen hasarlar sonucunda disk içindeki doku dışarı taşabilir ve omurilik ile sinirlere baskı oluşturabilir. Bu durumda boyun fıtığı denilen bir rahatsızlık ortaya çıkar.

Duruş bozukluklarının boyun fıtığı riskini arttırdığına dikkat çeken Dr. Yenerkol, boyun fıtığına sıklıkla vücudunu fazla kullanan kişilerin maruz kaldığını belirtti. Ayrıca ters hareketler, ağır yük kaldırma ve duruş bozukluklarının da risk faktörleri olduğunu vurguladı. Boyun fıtığının belirtileri arasında boyun ağrısı, omuzlara ve kollara yayılan ağrı, el becerilerinde azalma, uyuşma ve güç kaybı gibi şikayetler bulunmaktadır.

Dr. Yenerkol, boyun ağrılarının boyun fıtığı belirtileri olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca boyun ağrılarına ek olarak sırt, kol ve omuz ağrısı, el ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma, duyu kaybı, kas güç kaybı ve refleks zayıflaması gibi belirtilerin de boyun fıtığına işaret edebileceğini söyledi.

Dr. Yenerkol, Robotik Antalgic Trak tedavisi ile boyun fıtığına ameliyatsız bir çözüm sunulduğunu belirtti. Bu tedavi yöntemi, omur üzerindeki baskıyı kaldırarak disk içinde bir vakum etkisi oluşturarak fıtık oluşumunu düzeltir. Traksiyon yönteminden farklı olan Antaljik Trak'ın omurga dekompresyon sistemi olduğunu ifade etti. Bu tedavi yöntemi sayesinde 15 dakikalık işlemlerle 10 gün içinde iyileşme sağlanabilmektedir.