-

Gözden kaçırmayın

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Kamu Personeline Başarı Belgesi VerdiVali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Kamu Personeline Başarı Belgesi Verdi

Afyonkarahisar'da bulunan Kocatepe ve Atatürk Evi, gösterdikleri fedakarlık ve kahramanlıkla kurulan ve bizlere emanet edilen Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bu yılda, milli mücadelenin sembolü haline gelmiş durumda. Aynı zamanda Atatürk Evi'nde hayata geçirilen arttırılmış gerçeklik uygulamasıyla tarihi yeniden canlandırıyor.


Afyonkarahisar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyete giden yolda döşediği kilometre taşlarını taşıyan şehirler arasında yer alıyor. Şehirde milli mücadeleyi ve cumhuriyeti anlatan eserler, her köşede bulunuyor.


Cumhuriyetin ve milli mücadelenin tanığı olan Afyonkarahisar, Kocatepe'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasında gerçekleşen Büyük Taarruz'un sevk ve idaresinin yapıldığı yer olarak biliniyor. Ayrıca Şuhut ilçesinde bulunan Atatürk Evi, Başkomutan Tarihi Milli Parkı'nın içerisinde yer alıyor. Bu noktalar, cumhuriyet dönemine ait izlerin görülebileceği, tarihin derinliklerine yolculuk yaparak vatanın nasıl kılındığını anlamak için önemli ziyaret noktaları olarak öne çıkıyor.


25-30 Ağustos Zafer Haftası etkinlikleri her yıl Büyük Taarruz Karargah Evi'nde başlıyor. Bu ev, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Büyük Taarruz planlarını yaptığı ve konakladığı yer olarak biliniyor. Şuhut'tan Kocatepe'ye yapılan zafer yürüyüşü de 25 Ağustos gecesi başlayarak 26 Ağustos sabahında top atışlarıyla sona eriyor. Kocatepe'de ise Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün savaşı izlediği siluetin bulunduğu anıt, kitabe ve mermer yazıt ziyaretçilere sunuluyor.


Atatürk Evi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan ve milli mücadelenin yaşayan tanıklarından biri olarak önemini koruyor. Şuhut Kaymakamlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir projesi olan arttırılmış gerçeklik teknolojisi, Atatürk Evi'nde gezilirken dijital bir rehber olarak kullanılıyor. Ziyaretçilere odalarda ayrıntılı anlatım ve arttırılmış gerçeklik videoları sunuluyor. Atatürk Evi'nde ayrıca Milli Mücadele panoraması tablolarının canlandırma animasyonları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve diğer kahramanların 3 boyutlu fotoğrafları da bulunuyor. Ayrıca Atatürk Evi'nin üst katındaki Karargah odasında Büyük Taarruz planlanırken yaşanan anların animasyonları da sergileniyor.


Büyük Taarruz Karargah Evi, her yaştan kişinin Afyonkarahisar'a geldiğinde mutlaka ziyaret ettiği bir nokta. Büyük Taarruz Zafer Haftası etkinlikleri sırasında ise binlerce kişi ziyaret ediyor. Sadece 2023 yılının ilk 9 ayında 80 bin ziyaretçi ağırlanan bu nokta, Ağustos ayında ise 30 bin kişiyi ağırladı. Kocatepe, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve kahraman silah arkadaşlarının fedakar mücadelesiyle milli mücadelenin fitilinin ateşlendiği, Cumhuriyetimize giden yolda önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.



#Afyonkarahisar #Cumhuriyet100Yaşında #Kocatepe #AtatürkEvi #millimücadele #BüyükTaarruz