-

Gözden kaçırmayın

Sivriler İnşaat ile Yapılan Sponsorluk Anlaşması Eskişehirspor'a Görünürlük SağlayacakSivriler İnşaat ile Yapılan Sponsorluk Anlaşması Eskişehirspor'a Görünürlük Sağlayacak

2024 yılında yürürlüğe girmeye hazırlanan bir yönetmelik, cep telefonlarının IMEI numaralarının silinmesini öngörüyor. Bu gelişmeyi değerlendiren Eskişehir'deki cep telefon satıcıları, memnun olduklarını belirttiler. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik, yurt dışından getirilen ve 7 yıl boyunca sinyal alamayan IMEI numarasına sahip cihazları siyah listeye alıyor. Yeni yönetmelikle birlikte, siyah listeye giren cep telefonlarının IMEI numaralarının kaydı bir yıl boyunca alınamaz hale gelecek.

Cep telefonu satıcıları, bu yönetmeliğin yasadışı yollarla ülkeye getirilen cihazların IMEI numaralarının kopyalanmasını engelleyeceğini söyledi. Kullanılmayan cihazların IMEI numaraları için 7 yılın uzun bir süre olduğunu belirten satıcılar, bu sürenin bir yıla düşürülmesini olumlu karşıladıklarını ifade etti. Eskişehir'de cep telefonu satan Yiğit Aytekin, "IMEI numaralarını 7 yıl kullanmayınca kapatıyorlardı. Şimdi bu süre 1 yıla düştü. Bir yıla düşmesi bizler için iyi oldu. Eski cihazların IMEI numaralarını yurt dışından yasadışı yollarla getirilen ürünlere kopyalıyorlardı. Sürenin bir yıla düşmesiyle beraber yeni ürünlere kopyalama süreleri daha kısa oldu. Kullanacakları IMEI numaraları daha azaldı. 7 yıl süre içinde sim karta IMEI numarası tanıtılmadığı takdirde bu numaralar kapatılıyordu. 7 yıl zaten çok uzun bir süre, bu sürede sinyal alamayan bir telefonun kapatılması normal bir şey" dedi.

Aytekin, yurt dışından getirilen telefonların piyasa satışını etkilediğine dikkat çekerek, vatandaşların cihaz alırken IMEI numaralarını E-Devlet Kapısı üzerinden sorgulayabileceklerini vurguladı. Aytekin, "Biz distribütör garantili vergileri tamamen ödenmiş ürünler satıyoruz. Piyasaya yurt dışından telefonlar da geliyor. Bunlar tabii ki bizim satışlarımızı etkiliyor. Bize faydası yurt dışı cihazlarına IMEI numaralarının kaydedilmesi ve kaydedilecek numaraların azaltılması olacak. Vitrinimizde de bazı ürünler duruyor. Bazı ürünler uzun vadede satılmıyor. Tüketiciler cihazlarını alırken IMEI numaralarını E-Devlet üzerinden sorgulaması onlar için faydalı olur. Bu gelişme daha önceden olsa iyi olurdu. Piyasaya yasadışı yollarla giren yurtdışı telefonların biraz daha önü kesilirdi. Piyasaya çok fazla yurt dışı ürünü giriyor. Sadece telefon değil farklı gıdalar da giriyor. Bu da telefon için alınmış bir önlem. Sürenin bir yıla düşürülmesi telefonların yurt dışından gelmesi ile alakalı alınmış bir önlem" şeklinde konuştu.