Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Eskişehir Özel Anadolu Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Hüseyin Pala, meme kanserinin erken teşhisinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, kadınların kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri ve fark ettikleri kitlelerin doktorlarına muayene olmaları gerektiğini söyledi. Her yıl Ekim ayında düzenlenen 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' etkinlikleri ile kadınları meme kanserine karşı bilinçlendirmek ve erken tedbirler almayı teşvik etmek amaçlanıyor. Op. Dr. Pala, meme kanserinin erken teşhis edilmesi durumunda korkulacak bir hastalık olmadığını belirtti. Ayrıca hastaları ile yapılan ameliyatlar sonrasında bir araya gelerek meme kanseri hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlendiğini ifade etti. Op. Dr. Pala, kadınların elle yapacakları muayenede herhangi bir şüpheli durum görülmesi halinde derhal doktora başvurmalarının önemine dikkat çekti.

Meme kanseri erken teşhis edildiğinde kolayca tedavi edilebildiğini ve ilerlemesinin engellenebildiğini belirten Op. Dr. Pala, kadınlara evde kendilerini muayene etmelerini önerdi. Kadınların her adet döneminde, özellikle banyodan sonra, meme muayenesi yapmaları gerektiğini ifade etti. Muayene sırasında herhangi bir şüpheli durumla karşılaşılırsa, mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Pala, genellikle 6 ay ila 1 yıllık periyotlarla mamografi ve meme ultrasonu gibi tetkiklerle hastaları takip ettiklerini belirtti. Herhangi bir lezyonun tespiti durumunda hastalara önemli bilgiler verildiğini kaydetti. Kitlelerin büyümesi durumunda erken teşhisle hastaların hayatlarının kurtarılabildiğini ifade etti. Günümüzde ise ileri evre meme kanseri vakalarının nadir görüldüğünü söyledi.

Erken teşhisin hastalığın kolayca tedavi edilebilmesini sağladığını ancak geç kalınmış kitlelerin kötü sonuçlar doğurabildiğini belirten Op. Dr. Pala, erken teşhisin hayat kurtardığını vurguladı. Kadınların yapılanmuayeneleri düzenli olarak takip etmelerini ve rehavete kapılmamalarını tavsiye etti. Ailede birinci derece akrabalarda meme kanseri öyküsü bulunan kadınların yılda bir kez mutlaka doktora başvurması gerektiğini söyledi. Eğer bir lezyon tespit edilirse korkulmaması gerektiğini, günümüzde meme kanserinde erken teşhis konulduğunda hastaların hayatlarını normal şekilde devam ettirdiğini ve çocuklarıyla, torunlarıyla birlikte yaşadığını sözlerine ekledi. Ancak hastaların geç kalarak başvurduklarında ilerlemiş evrelerde olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Erken teşhisin önemini vurgulayarak, hastaların düzenli takiplerini yapmaları gerektiğini ifade etti.

Meme kanserini 9 yıl önce atlatan Sabriye Özkan, hastalığa karşı verdiği savaşı pembe bileğiği ile simgeliyor. Meme kanseri farkındalığının artırılması ve erken teşhisin önemini her fırsatta dile getiren Özkan, kontrollerin aksatılmaması gerektiğini vurguladı. Elle muayenenin yapılması ve rutin tetkiklerin yaptırılması gerektiğini belirtti. Kendisinin tek kitle olduğu ve ikinci evrede yakalandığı durumu anlattı. Tedavisi sonucunda hastalığı yendiğini ve sağlığına kavuştuğunu ifade etti. Özkan, meme kanserinden korkulmaması gerektiğini ve kanserle mücadelede güçlü olmaları gerektiğini söyledi.

Meme kanserini kendi yaptığı elle muayenede fark eden ve Op. Dr. Hüseyin Pala tarafından yapılan operasyonla sağlığına kavuşan Rukiye Yıldırım da kanserden korkulmaması gerektiğini vurguladı. İlk olarak evde yaptığı muayenede bir kitlenin farkına vardığını belirtti. Doktora gitmesinin ardından teşhisinin konulduğunu ve ameliyatı olduğunu söyledi. Yıldırım, ameliyata gülerek girdiğini ve doktoruna güvendiğini belirterek, kanseri yenebildiklerini söyledi.