-

Gözden kaçırmayın

Yeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi TamamlandıYeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Tamamlandı

Eskişehir'de at kestaneleri sonbaharla birlikte ağaçlardan dökülmeye başladı. Bu at kestanelerinin geleneksel tıpta krem ve ilaç yapımında kullanıldığı ancak çiğ olarak tüketilmesinin ciddi zehirlenmelere neden olabileceği belirtiliyor. Özellikle çocukların korunması gerektiği vurgulanıyor.

Tepebaşı İlçesi Uluönder Mahallesi Rauf Orbay caddesinde bulunan Şehit Pilot Üsteğmen Engin Kayadibi parkı başta olmak üzere birçok parktaki kestane ağaçları meyvelerini dökmeye başladı. Vatandaşlar, son zamanlarda havaların soğumasıyla birlikte kestane zamanının geldiğini düşünerek parklarda yetişen kestaneleri toplamaya başladı. Ancak parkta bulunan bazı vatandaşlar, bu kestanelerin at kestanesi olduğunu ve zehirli olduğunu uyardı. Zira at kestanesi tatlı kestane ile karıştırıldığında ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Özellikle çocukların korunması gerektiği konusunda da uyarılar yapıldı.

At kestanesi tohumları geleneksel tıpta yüksek ateşin düşürülmesi, bağırsak ve mesane sorunlarıyla mücadele, eklem ağrısı ve yumuşak doku şişliklerinin giderilmesi amacıyla kullanılıyor. Ancak at kestanesi çiğ bir şekilde tüketilmemelidir. Ağacın meyvesi, çiçeği, kabuğu ve tohumu krem ve ilaç yapımında kullanılır. Ancak at kestanesi içerdiği eskulin adlı zehir nedeniyle tüketildiğinde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Eskulin maddesi DNA hasarına neden olduğundan son derece tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle at kestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.