-

Gözden kaçırmayın

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Öncesinde Eğitim Değerlendirme ve Eğitim Güvenliği Toplantısı2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Öncesinde Eğitim Değerlendirme ve Eğitim Güvenliği Toplantısı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Afyonkarahisar programı kapsamında Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ile birlikte Kıbrıs Gazileriyle Buluşma programında bir araya geldi. Programda konuşan Vali Yiğitbaşı, Kıbrıs Türk halkının huzur ve özgürlüğe kavuşması için mücadele eden gazilere minnet ve şükranlarını iletti. Tatar, programda Kıbrıs Barış Harekatı'nda hayatını kaybeden gazileri anarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıs adasındaki temel hedefinin bölgede her iki halkın ve devletin barış ve istikrar içinde yaşamasını sağlamak olduğunu belirtti. Tatar, ayrıca Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile iş birliği içinde Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını korumak ve refah düzeyini yükseltmek gayretinde olduğunu vurguladı.

Vali Yiğitbaşı, konuşmasında Kıbrıs'ta farklı ve eşit statüde iki halk ve devlet olduğunu ve bu gerçeği kabul etmenin bir zorunluluk olduğunu söyledi. Barış Harekatı'nın bu gerçeğe eşit muamele yapmayan bir yaklaşımın sonucu olduğunu belirten Yiğitbaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıs'ta her iki halkın ve devletin huzur, barış, istikrar ve iş birliği içinde yaşamasını sağlamayı hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Akdeniz'de hak ve çıkarlarını korumak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile iş birliği yaparak hem ana vatanın hem de yavru vatanın refah düzeyini yükseltmeye çalıştığını söyledi.

Türkiye'nin tansiyonu yüksek bölgelerde her zaman barış ve istikrardan yana olduğunu vurgulayan Vali Yiğitbaşı, bu tutumun ülkenin kendi çıkarlarını savunmayacağı anlamına gelmediğini belirtti. Türkiye'nin vatandaşlarının huzur ve güvenliğini sağlamak için gerektiğinde diplomatik yollarla veya askeri müdahalelerle harekete geçeceğini ve çıkarlarını koruyacağını Kıbrıs Barış Harekatıyla gösterdiğini söyledi. Yiğitbaşı, Kıbrıs Türkleriyle ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel birlik ve beraberliğin en güçlü yanları olduğunu ifade etti ve Kıbrıs Türk halkının geleceğini koruma sorumluluğunun herkese düştüğünü vurguladı.

Vali Yiğitbaşı, Barış Harekatı'nda hayatını kaybeden gazileri anarak, Afyonkarahisar'da 211 Kıbrıs gazisi olduğunu belirtti ve onlara gösterdikleri fedakarlıklar için şükranlarını iletti. Tatar ise Kıbrıs Barış Harekatı'nın kahramanlarıyla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Tatar, Türk devletinin güvenliğini sağlamak için Kıbrıs'ta görev yapan askerler sayesinde Türk bayrağının hala dalgalanabildiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin garantörlüğünden asla vazgeçmeyeceklerini ve Türk askerinin Kıbrıs'tan ayrılmayacağını vurguladı.

Son olarak, Tatar, Kıbrıs'taki geçmişte ve bugün yaşanan çatışmalara dikkat çekerek insanlığın hala mezalimlere ve katliamlara maruz kalabileceğini söyledi. Tatar, Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğünün devam edeceğini ve Türk askerinin Kıbrıs'ta kalacağını belirtti.