-

Gözden kaçırmayın

Öğretmenlere Saygı Göstermek İçin İletişim Kurarken Dikkat Edilmesi GerekenlerÖğretmenlere Saygı Göstermek İçin İletişim Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan araçlar geliştirerek ülke ve dünya çapında dereceler elde ediyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin 2 Eylül Kampüsü'nde düzenlenen ESTekFest-2023 etkinliğinde, birçok proje takımı ürettikleri ürünleri sergiliyor. Elektrik elektronik mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Mehmet Hızırer'in liderlik ettiği ESTÜ Solar Team ise güneş enerjisiyle çalışan araçlar tasarlıyor. Takım, bu araçlarla uluslararası yarışmalarda büyük başarılar elde etti. Ekip, gelecek başarılar için çalışmalarına devam ediyor.

ESTÜ Solar Team, birçok başarı elde etmiş olan Türk takımlarından biri olarak ön plana çıkıyor. Güneş enerjisi araçlarıyla ilgili konuşan takım kaptanı Mehmet Hızırer, "Güneş enerjisi aracımızla büyük başarılar elde ettik. Güney Afrika yarışlarında dünya ikinciliği kazandık ve Avustralya'daki World Solar Challenge'de de bitirebilen ilk ve tek Türk takımı olduk. Ayrıca, elektrikli araç yarışlarına da katılıyoruz. İlk katıldığımız sene 6'ncılık, bu sene ise 2'ncilik elde ettik. Bu başarılarımızı daha da ileri seviyelere taşımak için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Güneş enerjisiyle çalışan araçların tasarımı hakkında bilgi veren Hızırer, "Bu araçlar tamamen güneş enerjisi ile çalışabilecek şekilde tasarlandı. Güneş enerjili aracımız 120 kilometre hıza ulaşabiliyor ve yaklaşık olarak 200 kilogram ağırlığında. Diğer elektrikli aracımız ise 90 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 250 kilogram civarında ağırlığı var. Araçların menzili ağırlıklarına bağlı olarak değişebiliyor. Ayrıca, elektrikli aracımızda pil ekleyerek daha uzun menzillere ve hatta daha yüksek hızlara ulaşabiliyoruz" şeklinde konuştu.

ESTÜ Solar Team'in güneş enerjili aracı olan Sanatolya 2'nin üzerinde yapılan yeniliklerle Avrupa'daki yarışlara katılmayı hedeflediklerini belirten Hızırer, "Avrupa yarışlarından sonra World Solar Challenge'e katılmayı planlıyoruz. Ayrıca, elektrikli araçlarla Technofest yarışlarında da ilerlemeyi düşünüyoruz. Güneş enerjili araçlarla ilerlemenin bir avantajı da bedava enerji kullanabilmemiz" dedi.