-

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nin Fizyomer Denta birimi, Diş Hekimi Özge Nur Durkaya tarafından açıldı. Durkaya, diş çürüklerinin nedenlerini anlatarak, düzenli kontrollerle çürüklerin önemli sorunlara yol açmadan tedavi edilebildiğini belirtti.

Diş Hekimi Özge Nur Durkaya, diş üzerinde bulunan bakteri plaklarının düzenli diş fırçalama ile temizlenmediği durumlarda asidik bir ortam oluşturduğunu ifade etti. Bu asitler, diş yüzeyindeki mineralleri çözerek dişte madde kaybına ve çürük oluşumuna yol açmaktadır. Tüketilen besinlerdeki asit, tükürüğün içeriği ve kalitesi, dişlerin yapısı ve çeşitli hastalıklar da diş çürüğü için uygun bir ortam oluşturabilir. Durkaya, diş çürüğünün tedavi edilmediği takdirde genişleyerek şiddetli ağrı ve hassasiyet gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Diş Hekimi Durkaya, dişlerin çiğneme yüzeyindeki çürüklerin gözle görülebildiğini ancak diş aralarında ve arka kısımlarında, üst çenede oluşan çürüklerin daha zor fark edildiğini belirtti. Fark edilmeyen çürükler, düzenli diş muayeneleri yaptırmayan kişilerde çürüğün ilerlemesiyle ağrıya yol açabilmektedir.

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi bünyesinde bulunan Fizyomer Denta birimi Diş Hekimi Özge Nur Durkaya, diş çürüğünün belirtilerini açıkladı. Buna göre, tatlı, sıcak veya soğuk içecekler tüketilirken dişlerde hafif veya keskin bir ağrı, nedensiz şekilde meydana gelen ağrı, dişlerde renk değişimi, lekelenme ve çukur oluşumu, herhangi bir yiyecek ısırıldığında ortaya çıkan ağrı, ağızda kötü koku gibi belirtiler görülebilir.

Diş Hekimi Özge Nur Durkaya, bu belirtilerden birinin görülmesi durumunda mutlaka bir diş hekimine muayene olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca düzensiz yapılan hekim kontrolleri veya semptomların kaybolması durumunda doktora danışmamanın çürüklerin ilerlemesine yol açabileceğini belirtti. İlerleyen çürükler ağrı ve diş kaybı gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle çürüğün başlangıçtan itibaren kontrol altına alınması önemlidir. Düzenli bakım, sağlıklı diyet ve düzenli hekim kontrolleri ile diş çürükleri kontrol altına alınabilir.

#Eskişehir #dişhekimliği #çürükler #sağlık