-

Gözden kaçırmayın

Yeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi TamamlandıYeni Sağlık Çalışanlarına Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Tamamlandı

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Doktoru Uzm. Dr. Nurhan Barutçu, el travmalarının günlük yaşamı olumsuz etkilediğini belirtti. El travmalarının iş kazalarına, mesleki hastalıklara ve romatizmal hastalıkların tutulumuna çok yatkın bir yapı olduğunu belirten Dr. Barutçu, el ağrısının günlük pratikte çok sık rastlanan bir problem olduğunu söyledi. El ve el bileği ağrılarının gelişmiş ülkelerde bel ağrısından sonra iş gücü kaybına neden olan ikinci sık rastlanan durum olduğunu vurgulayan Dr. Barutçu, doğru tanının erken dönemde konulmasının tedavide büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Ağır yük kaldırma, tekrarlayıcı hareketler ve titreşimli cihaz kullanımı gerektiren işlerin el ve el bileğinde sık rastlanan sakatlanma nedeni olduğunu belirten Dr. Nurhan Barutçu, ağrının yeri, tipi, süresi, yayılımı, pozisyonla ilişkisi, başlangıç şekli, travmayla ilgisi, dalgalanmaları, artıran veya azaltan sebepleri, gece ağrısı, uyuşma ve karıncalanma gibi unsurların incelenerek doğru tanının konulması gerektiğini söyledi.

El ve el bileği ağrılarının farklı sorunlara işaret edebileceğini belirten Dr. Barutçu, bu ağrıların kemik, eklem, eklem çevresi yumuşak dokular, sinir sıkışmaları, damarsal sebepler ve romatizmal hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle oluşabileceğini ifade etti. Artrit, burkulma, karpal tünel sendromu ve ganglion kisti gibi durumların el ve el bileği ağrılarına yol açabileceğini belirten Dr. Barutçu, bu sorunların mantıksal analizi sonucunda kişiye özel bir tedavi planının oluşturulduğunu söyledi.

Dr. Barutçu, el ve el bileği ağrılarının tedavisinde doğru tanının çok önemli olduğunu vurgulayarak, erken dönemde başlanan tedavinin daha başarılı sonuçlar sağladığını belirtti. Ameliyat gerektirmeyen el sorunlarında ağrı ve ödemin azaltılmasının hedeflendiğini ve doğru atel kullanımı ile istirahat ve korumanın sağlandığını ifade eden Dr. Barutçu, kişiye özel bir tedavi programının uygulandığını söyledi.