-

Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, Türkiye'deki kanser istatistikleri raporuna göre erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu belirtti. Damkacı, "Tütün kullanımının azalmasıyla akciğer kanseri görülme sıklığının da azalabileceğini" söyledi. Akciğer kanserinin neden olduğu temel sebepleri ele alan Damkacı, dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Teşkilatı'nın 2020 kanser görülme sıklığı ve ölüm oranı tahminlerine göre, akciğer kanseri dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türü olup, kadınlarda ise 3. sırada yer aldığını belirtti. Türkiye kanser istatistikleri raporuna göre ise, erkeklerde akciğer kanseri en sık görülen kanser türü iken kadınlarda 5. sırada yer aldığını ifade etti. Damkacı, "Ülkemizde erkeklerde tütüne bağlı kanserler önemini korumaya devam etmektedir" dedi.

Damkacı konuşmasında, son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri görülme sıklığında artış olduğunu belirtti. Hastalığın genellikle 40 yaş üstü bireylerde daha sık görüldüğünü ve genellikle ileri evrelerde teşhis edildiğini söyledi. Akciğer kanserinden sorumlu en önemli etkenin tütün kullanımı olduğunu ifade eden Damkacı, tütün tüketimindeki azalmanın akciğer kanseri görülme sıklığını da azaltabileceğini belirtti. Türkiye'de görülen akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının sigara kullanımıyla ilişkili olduğunu söyledi. Tütün kontrolü sağlandığında, tütün kullanımına bağlı her yıl yaklaşık 110 bin ölümün önlenebileceğini dile getirdi. Damkacı, "Ulusal Tütün Kontrol Programı"nın tüm bireylerin tütün ürünlerinin zararlarından korunmasını hedeflediğini belirtti.

Damkacı ayrıca, akciğer kanserinin tedavisinin cerrahi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi, kemoterapi ve immunoterapi gibi farklı seçenekleri olduğunu ifade etti.