Gözden kaçırmayın

1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi1380 Yılında Osmanlıca Yazılan Kitap, Günümüz Türkçesine Çevrildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, "Dijital Oyunlarda Kadınlara Yönelik Ayrımcılık" konulu bir seminer düzenledi. Seminer, Eğitim Fakültesi Abdullah Kaptan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Seminerde Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir ve Araştırma Görevlisi Meleksima Türkırkı konuşmacı olarak yer aldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Letife Özdemir, merkezin amacının küresel değişim ve gelişim sürecinde aile olma ve aile kalabilme bilincini arttırmak olduğunu belirtti. Aynı zamanda merkezin, ailenin devamlılığı için eşlerin işbirliğini açığa çıkarmayı, aile olmanın değerini korumayı ve savunmayı, kadın ve aile çalışmalarını yaygınlaştırmayı ve bilimsel araştırmalar yapmayı amaçladığını söyledi. Özdemir ayrıca merkezin geçmiş faaliyetlerinden de bahsederek, depremzedelere psikolojik destek verdiklerini ve çeşitli eğitimler düzenlediklerini aktardı.

Seminerde konuşan Araştırma Görevlisi Meleksima Türkırkı ise çevrim içi oyunlardaki kadınlara yönelik ayrımcılığın üzerinde durdu. Türkırkı, çevrim içi oyun oynayanların çoğunlukla anlık mesajlaşma platformlarında iletişim kurduklarını ve oyunların yeni ilişkiler kurmakta etkili olduğunu belirtti. Aynı zamanda oyun oynamanın bireylerde aidiyet hissini artırdığını ve stresi azaltarak psikolojik iyi oluşu desteklediğini vurguladı.

Türkırkı, çevrim içi oyunların genellikle erkeklerin dünyası olarak görüldüğünü ifade etti. Ancak araştırmaların gösterdiği gibi kadınların da aktif bir şekilde çevrim içi oyun oynadığını söyledi. Kadın oyuncuların çevrim içi oyun dünyasında cinsiyetleri sebebiyle daha az yetenekli olarak görüldüğünü ve bu nedenle cinsiyetlerini gizlediklerini belirtti.

Seminerde ayrıca oyunlardaki ayrımcılığın toplumsal hayatta yansımaları da değerlendirildi. Türkırkı, çevrim içi oyunların cinsiyet ayrımcılığının günlük hayata da ciddi sonuçları olduğunu ve kadınların objeleştirildiği görüşünü paylaştı.

Seminer, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.