Gözden kaçırmayın

Akaryakıt İstasyonu Yanındaki Restoranda Yangın: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, 17 YaralıAkaryakıt İstasyonu Yanındaki Restoranda Yangın: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, 17 Yaralı

CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal'ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a yönelttiği sorular, emeklilik bekleyen vatandaşların umutlarını yeşertti. Köksal, 8 Eylül 1999'dan sonra sigorta girişi olan ve emeklilik için yeterli prim gününe ulaşan ancak yaş şartını bekleyen vatandaşların durumunu gündeme getirdi. "EYT'yi kaçıran vatandaşlar yıllarca emeklilik için bekleyecek mi?" diye soran Köksal, Bakan Işıkhan'dan bu konuda bir düzenleme yapılacağına dair bir açıklama istedi.

Bakan Işıkhan ise, EYT konusunda herhangi bir çalışma olmadığını belirterek, emeklilik yaşıyla ilgili de bir değişiklik planlamadıklarını söyledi. Işıkhan, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği için mevcut düzenlemenin devam edeceğini ifade etti. Bu yanıt, EYT mağdurlarının hayal kırıklığına uğramasına neden oldu.

Köksal, Bakan Işıkhan'a ayrıca SGK'nın borçları ve Sağlık Market uygulamasıyla ilgili de eleştirilerde bulundu. SGK'nın mali dengesinin bozulduğunu ve Sağlık Market uygulamasının yolsuzluklara davetiye çıkardığını savunan Köksal, Bakanlığın bu konularda ne gibi önlemler alacağını sordu. Bakan Işıkhan ise, SGK'nın borçlarının yapılandırılacağını ve Sağlık Market uygulamasının da şeffaf bir şekilde yürütüleceğini iddia etti.

SGK ALACAKLARINI ALMASIN DİYE UĞRAŞILIYOR

Grup Başkanvekili Köksal, adeta SGK’nın alacaklarını alamasın diye uğraşıldığını söyleyerek, “Sosyal Güvenlik Kurumu bugün 477 milyar 331 milyon 318 bin 9 lira alacaklı duruma düşmüş durumda. Şimdi bu alacak toplamı 2019 yılı için 276 milyar liraydı. 2020 yılına gelindiğinde 322,5 milyar ulaştı, 2021 yılında 345 milyara yükseldi ve bugün 477 milyarlık bir alacağa çıkmış durumda. Yani yıllar boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu alacağını tahsil edemiyor, üstüne yeni alacaklar ekleniyor ve bugün 477 milyarlık rakama ulaşıyor. Şüpheli alacaklar zaman aşımına sokulmakta, Kurum adeta alacaklarını alamasın diye uğraşılmakta. Çünkü bunu biz Sayıştay raporlarında görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

SGK’NIN PARASININ ÇARÇUR EDİLDİĞİ SAYIŞTAY RAPORLARINDA VAR

SGK’nın parasının nasıl çarçur edildiğinin Sayıştay raporlarında dile getirildiğinin önemle altını çizen Köksal, “Bugüne kadar görevini yapmayan, eksik yapan personele Kurum zararları nedeniyle işlem bile yapılmamaktadır. Kurumun bilişim sisteminin entegrasyonu için ödemesi yapılan ancak yapılamayan sistem nedeniyle kurumun parası çarçur edilmiş Sayıştay raporlarında dile getirilmiş ancak bir işlem yapılmamış. Özellikle 2022 yılı Sayıştay raporundaki tespitte kurum alacaklarının takibinin yapılmadığı gözler önüne serilmiş. SGK, nezdinde bütün gayrimenkullerin de kurum tarafından değerlendirilmediği, başka kurumlarla yapılan gayrimenkul takas işlemlerinin tahsilatının yapılmadığı, icra yoluyla edinilen gayrimenkullerin satışının yapılmadığı ve bu yolla da SGK'nın zarar ettirildiği de yine Sayıştay raporlarına yansımış durumda.” şeklinde konuştu.

AKP’Lİ BELEDİYELERE ZARARINA TAKAS, CHP’Lİ BELEDİYELERE TAŞKIN HACİZ!

SGK’nın kara delik haline gelen borçlarını neden tahsil edemediğini soran Köksal, “Tüm bunların yanı sıra Cumhuriyet Halk Partili Belediyeleri SGK tahsilatları için taşkın haciz işlemi uygulanırken, AKP’li belediyeler için haciz işlemi değil kamuyu daha büyük zarara uğratan takas yolu ile tahsilata gidilmesi de raporlar ile sabittir. Bunun en son örnek İzmit Belediyemizdir. Orada Cumhuriyet Halk Partili belediyeye SGK tarafından taşkın haciz işlemi uygulanmıştır. Şimdi soruyoruz. SGK kara delik haline gelen borçlarını neden tahsil edememektedir?” diye konuştu.

SAĞLIK MARKET UYGULAMASI İLE YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜKLERE KILIF HAZIRLANIYOR

Köksal, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“AKP iktidarı döneminde geçmiş iktidarlara göre 10 kat daha fazla zarara uğratıldığı tespit edilen SGK'nın, özerk yapısının olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat 12. Kalkınma Planı’nda bu özerk yapının bozulmasına ilişkin bir takım adımlar atılacağı belirtiliyor. SGK özerk bir kurum olmasına rağmen, Sağlık Market uygulaması adı altında kamusal mal alımına yönelik bir entegre sistem oluşturulmak isteniyor. Bu da mevcut durumda yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklerin başka adlar ile kılıf hazırlanmasına yönelik bir arayış olarak karşımıza çıkıyor. Böylesine büyük bir yolsuzluk soruşturması