-

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Son günlerde uyuz vakalarının artması hakkında konuşan Özel Eskişehir Anadolu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Olcay Korkmazel, "Uyuzu her zaman görmüş olsak da son birkaç yıl içinde ciddi bir artış yaşandı. Bir salgın gibi yayılıyor" dedi. Uyuz hastalığının temas yoluyla kişiden kişiye bulaştığını belirten Korkmazel, özellikle göçlerin Türkiye'de salgın haline gelmesine neden olduğunu söyledi. Hastalık, hasta beyanı ve muayene ile teşhis edilebiliyor ve aile tedavisiyle son buluyor. Uyuz vakalarının toplu yaşam nedeniyle son yıllarda büyük artış gösterdiği belirtiliyor. Dr. Korkmazel, "Son zamanlarda gördüğümüz uyuz vakalarındaki artış epidemiyi andırıyor" dedi.




Ülkemizin son yıllardaki göç almasıyla birlikte uyuz vakalarının arttığını belirten Uzman Dr. Olcay Korkmazel, "Uyuz hastalığı aslında çok eski bir hastalıktır. Bu hastalığa neden olan Sarkopt böceği, deri altında seyahat eder. Son zamanlarda bu böceği görme sıklığımız arttı. Uyuz vakaları, Türkiye'nin göçlerle birlikte hijyen koşullarında yaşanan problemler nedeniyle büyük salgınlar yapmaktadır. Uyuz hastalarında genellikle gece artan kaşıntılar görülür. Çoğunlukla bu böceği deri üstünde gözlemleyemeyiz ve tanı için mikroskobik inceleme yaparız veya klinik olarak değerlendiririz" dedi.




Uyuz hastalığının kişiden kişiye ve eşyalardan bulaştığını hatırlatan Korkmazel, temizliğe önem verilmesi gerektiğini söyledi. Uyuz böceğinin karşılıklı durmayla bulaşmadığını belirten Korkmazel, "Uyuz böceği taşıyan birinin size gelmesi, evinizde misafir olması veya sizin bir otelde, kamp ortamında bulunmanız nedeniyle bulaşır. Bu yüzden temizlik konusunda özen göstermeliyiz. Kaşınan insanlar varsa şüphelenmeli ve uzmana başvurmalıyız. Kaşıntı bir semptom olup birçok nedene bağlı olabilir. Bu nedenle teşhis için bir uzman hekimden yardım almalıyız" dedi.




Toplu yaşamın artmasıyla birlikte son yıllarda uyuz vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Dr. Korkmazel, Türkiye'nin göç dalgası altında kalmasının ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin bu artışta rol oynadığını düşündüğünü belirtti. Korkmazel, "Uzun yıllar hekimlik yaptım ve uyuz hastalığını hep gördüm ancak son birkaç yılda sayısında büyük bir artış oldu. Adeta bir salgın şeklinde yayılıyor. Bu durumda Türkiye'nin göç dalgası ve toplu yaşamın yaygınlaşması etkili olmuştur. Hijyen konusunda gerekli önlemlerin alınmaması da Türkiye'deki uyuz vakalarını artırmıştır" dedi.




#Uyuz #UyuzHastalığı #Salgın #Dermatoloji #Hijyen