-

Gözden kaçırmayın

AK Parti İl Başkanı Turgay Şahin, Nuribey Belediye Başkanı Halil Kaya'yı Ziyaret EttiAK Parti İl Başkanı Turgay Şahin, Nuribey Belediye Başkanı Halil Kaya'yı Ziyaret Etti

Eskişehir Çağfen Koleji, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından Sorumlu Üretim ve Tüketim Hedefleri çerçevesinde "Gıda İsrafına Dur De" adlı bir proje başlattı ve bu proje sayesinde gıda atığı yüzde 70 azaldı. Proje kapsamında öğrenciler, yiyecekleri kadar yemek alarak bu konuda bilinçleniyor. Toplanan atıklar şeffaf çöp kutularında biriktiriliyor ve her gün fotoğrafları çekiliyor. Çekilen fotoğraflar okul girişindeki panoda sergilenerek atık miktarındaki azalma gözler önüne seriliyor. Proje 2022 yılından bu yana devam ediyor ve öğrencilerden ve velilerden tam not alıyor.

Eskişehir Çağfen Koleji Müdürü Özlem Acay, proje hakkında şunları söyledi: "Okulumuzda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir 2030 hedefleri kapsamında 'Gıda İsrafına Dur De' projesini yürütüyoruz. Bu proje, sorumlu üretim ve tüketim maddeleri altında gerçekleştirilen bir proje. Önceden öğrencilerimizin yemek alım süreçlerini ve atık miktarını gözlemledik. Daha sonra öğrencilerimizi bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarıyla projeye dahil ettik. Bu çalışmalarla yiyecek atığı çıkardığımızı fark ettik. Bu atıkların enerji üretimine, iklim değişikliğine ve daha birçok olumsuz etkiye sebep olduğunu konuştuk. Bunun üzerine öğrencilerimize 'Gıda İsrafına Dur De' dediğimiz bir proje başlattık. Proje sayesinde öğrencilerimiz artık yiyecekleri kadar yemek alabileceklerini öğreniyor ve böylece atık miktarının azaldığını gözlemliyorlar. Proje devam ediyor ve yüzde 60 ila 70 arasında bir gıda israfı azalması sağlandı."

Eskişehir Çağfen Koleji öğrencilerinden Ada Özcan, daha az gıda israfı olduğu için projeden memnuniyetini dile getirerek, "Tabağıma yiyebileceğim kadar yemek koyuyorum. Bu sayede daha çeşitli yemekler yiyebiliyorum. Eskiden biraz daha israf ediyorduk, şimdi azaldı. Evde de annem istediğim kadar yemek koyuyor. Annem bu duruma seviniyor. Daha az atık çıkarıyoruz evde" dedi. Diğer bir öğrenci Derin Ömeroğlu ise projenin hem okulda hem evde daha az gıda israfı yapılmasını sağladığını söyledi. Derin, annesinin ve babasının okulun bu yöntemini beğendiğini ve evde de aynı prensipleri uyguladıklarını belirtti.

#Eskişehir #ÇağfenKoleji #sürdürülebilirlik #gıdaisrafı #BirleşmişMilletler #kalkınmaamaçları