Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde çalışan bir doktor, kırık sonrası rehabilitasyon süreci hakkında bilgi verdi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, kırığı "Dıştan veya içten etki eden kuvvetlerle kemik dokusunda oluşan ayrılmaya veya bu sebeplerle kemiğin anatomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulmasına kırık denir" şeklinde tanımlamış ve kırığın bulunduğu bölgeye bağlı olarak diğer dokuların da zarar görebileceğini belirtmiştir.

Tedavi sürecinde, kırılan kemiklerin hareketsiz kalmasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Barutçu, hareketsizlikle birlikte eklemlerin hareket kabiliyetinin kısıtlandığını, kas gücünün azaldığını ve eklemlerin işlevinin bozulduğunu ifade etmiştir. Özellikle bacak bölgesindeki kırıklarda yürüme yeteneğinde bozulma olabileceğini belirtmiştir.

Dr. Barutçu, erken rehabilitasyonun önemini vurgulayarak şu şekilde söylemiştir: "Kırık sonrası rehabilitasyona hasta henüz ortopedi servisinde yatarken başlanmalıdır. Erken dönemde fizik tedaviye başlamak, ödemi dağıtmak, eklem hareket açıklığını ve kas gücünü korumak önemlidir." Hastaların genellikle olaydan 2 ay veya daha uzun süre sonra rehabilitasyon için başvurduklarında, kas kaybı ve kas kasılmaları gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Erken rehabilitasyonun amaçlarının ise atrofi ve kas kasılmalarının önlenmesi, tendonların ve kas liflerinin uzunluğunun korunması olduğunu belirtmiştir.

Kırık rehabilitasyonuna başlamadan önce bir Fizik Tedavi Uzmanı tarafından hastanın değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Barutçu, kemik ve kasların durumunu, hareket kabiliyetini, eklemlerde kısıtlılık olup olmadığını, genel postür ve yürüme analizini değerlendirildiğini, kemiklerin kaynama durumunun radyolojik olarak incelendiğini ifade etmiştir. Ayrıca, sinir hasarı ya da diğer komplikasyonların değerlendirilmesi için gerekli testlerin yapılması gerektiğini belirtmiştir. Rehabilitasyon programını bu değerlendirmeler sonucunda düzenlemenin önemine dikkat çekerek, kırık rehabilitasyonunun mutlaka uzman doktor kontrolünde yapılması gerektiğini vurgulamıştır.

Dr. Barutçu, kırık rehabilitasyonu sürecinde yapılan çalışmaları şu şekilde anlatmıştır: "Rehabilitasyon sürecinde ağrı ve ödemi azaltmak, eklem hareketini açmak, kasları esnetip güçlendirmek, tendonların kayganlığını sağlamak için yürüme egzersizleri ve genel fonksiyonelliği arttırmak için egzersizler yapılır. Bu egzersiz programlarına ek olarak ağrı kesici TENS gibi elektrik akımları, sıcak veya soğuk uygulamalar, ultrason gibi teknikler, skar doku masajı ve mobilizasyon teknikleri uygulanabilir."

Kırık rehabilitasyonunda kullanılan tedavi yöntemlerinden de bahseden Dr. Barutçu, kriyoterapi tedavisinin özellikle ödemli durumlarda etkili olduğunu belirtmiştir. Robotik lazer tedavisinin ödemi azaltmaya ve hasarlı dokuların iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olduğunu söylemiştir. Ayrıca, kırığın operasyon olmadan tedavi edilebilen bir tür olduğunda manyetik alan tedavisinin kullanılmasının kırığın iyileşmesine, kas ve kemik güçlenmesine ve ağrının azaltılmasına yardımcı olduğunu ifade etmiştir. Fazla yüklenme olmaksızın ve ağrısız egzersiz yapmanın önemli olduğu durumlarda hidroterapinin sık tercih edildiğini belirtmiştir.

#eskişehir #rehabilitasyon #fiziktedavi