-

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Bir Kahvehanede Kumar Tespit EttiAfyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Bir Kahvehanede Kumar Tespit Etti

Ertuğrul Gazi (Kuyulu) Mescidi, restorasyon işlemi tamamlanan Osmanlıların ilk mescidi olarak yarın yeniden ibadete açılacak. Ertuğrul Gazi'nin ilk çadırını kurduğu yerde bulunan mescit, 10 Kasım 2023 tarihinde Cuma namazıyla birlikte cemaatiyle buluşacak. Mescidin restorasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanmıştır. Osman Gazi'nin babası ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Ertuğrul Gazi tarafından 13. yüzyılda inşa ettirilen mescit, Osmanlıların Anadolu topraklarındaki ilk mescidi olarak kabul edilmektedir. 1902 yılında Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde yeniden inşa edilen mescit, aynı zamanda Müslümanlar ve Gayrimüslimlerin birlikte su aldığı kuyudan adını almaktadır. Restorasyonu tamamlanan mescit, eski yapının neredeyse aynı boyutlarda olan bir şekilde yeniden inşa edilmiştir. Mescit, kare planlı bir harim ve enine dikdörtgen planlı kapalı bir son cemaat yerinden meydana gelmektedir.

Restorasyon çalışmaları kapsamında çatı örtüsü üzerinde bulunan yıpranmış kurşun örtü, sökülerek yenilenmiştir. Dış cephe duvarlarındaki çimento sıvalar raspa edilerek duvarların özgün dokusu ortaya çıkarılarak derz yapılmıştır. İç cephede de benzer bir işlem yapılarak çimento sıva raspa edilerek horasan sıva uygulanmıştır. Minarenin tamamı raspa edilerek özgün doku ortaya çıkarılmış ve derz yapılmıştır. Ayrıca, mescidin temel çevresine drenaj sistemi kurulmuş ve çevre düzenlemesi için yeni ihata duvarları, harpuşta ve demir parmaklıklar yapılmıştır. Caminin alt bahçesine ve çevresine de yürüme yolları inşa edilerek çevre düzenlemesi tamamlanmıştır.

#ErtuğrulGaziMescidi #YenidenAçılıyor #OsmanlıMescidi #Restorasyon