Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da İlçe Yönetimleri Masaya YatırıldıAfyonkarahisar'da İlçe Yönetimleri Masaya Yatırıldı

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 5. Hayatımız Maden Çalıştayı'na katıldı. Çalıştaya, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı'nın yanı sıra Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, iş insanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, konuşmasında çalıştayın şehrin, bölgenin ve ülkenin maden ihracatına yönelik önemli kararlar alınmasına ve ihracatın geliştirilmesine vesile olmasını diledi.

Vali Yiğitbaşı, mermerin tarihin ve coğrafyanın bize armağan ettiği en önemli kaynaklardan biri olduğunu belirtti. Roma'dan Bizans'a, Selçuklu'dan Osmanlı'ya kadar çeşitli medeniyetlerin bize mirası olan en önemli eserlerin mermerden yapıldığını ifade etti. Vali Yiğitbaşı, Hitit döneminden Osmanlı dönemine kadar olan eserlerde mermerin en güzel örneklerini gördüğümüzü söyledi.

Vali Yiğitbaşı, mermerin şehirde ve bölgede uzun yıllardır süregelen bir ustalık geleneğiyle işlendiğini ve bu kadim zanaatın hem ekonomik hem de kültürel bir değer olduğunu vurguladı. Afyonkarahisar, Denizli, Balıkesir ve Kütahya'dan çıkarılan mermer bloklarının dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini ve ülke ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Vali Yiğitbaşı, 2022 yılında Türkiye geneli maden ihracatının 6,5 milyar dolar, doğal taş ihracatının ise 2,9 milyar dolar olduğunu söyledi. Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin ise 2022 yılında maden ihracatının 1,2 milyar dolar, doğal taş ihracatının ise 676 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Afyonkarahisar'ın Türkiye'nin doğal taş toplam ihracatında %11,20'lik paya sahip olduğunu belirten Vali Yiğitbaşı, bu rakamları artırmayı hedeflediklerini söyledi. Mermer ve diğer doğal taşlarının ihracatının ülkenin enflasyon sorununa önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Vali Yiğitbaşı, konuşmasının sonunda çalıştayın maden işletmeleri ve ihracat yapan firmaların yeni stratejiler ve hedefler geliştirmesine vesile olmasını temenni etti. Daha yüksek ihracat rakamlarının yakalanmasına destek olmasını ve ülkemizi ihracatta daha üst sıralara taşımasını diledi.

Çalıştay, Vali Yiğitbaşı'nın konuşmasının ardından Sektör Liderliği ve Sürdürülebilir Madencilik İçin Maden Mevzuatı Nasıl Olmalı? başlıklı oturumla devam etti. Gün boyu devam eden oturumlarda madencilik sektörü ve yaşanan sorunlar ele alındı.

#Afyonkarahisar #MadenÇalıştayı #İhracat #Doğaltaş #Ekonomi