-

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandıAfyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi İle İl Sağlık Müdürlüğü Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Eskişehir Fizyomer Terapia Tıp Merkezi bünyesinde, Fizyomer Denta adıyla faaliyet gösteren bir diş hekimi merkezi açıldı. Merkezin Diş Hekimi Özge Nur Durkaya tarafından yapılan açıklamada, diş eksikliği durumlarında uygulanan implant, köprü ve protez gibi tedavi yöntemlerine değinildi.

Diş Hekimi Durkaya, diş kayıplarının sistemik hastalıklar, kötü ağız hijyeni, enfeksiyonlar, travmalar, diş eti hastalıkları ve çürük gibi nedenlerle meydana gelebileceğini söyledi. Tek diş eksikliği olduğu gibi birden çok dişin de etkilenebileceğini belirtti. Diş eksikliğinin estetik problemlere, dişlerin istenmeyen şekilde yer değiştirmesine, çene kemiğinde erimeye, çiğneme fonksiyonunda dengesizliklere ve ileri zamanlarda çene ekleminde ağrılara yol açabileceğine dikkat çekti. Ayrıca yüz görünümünün büyük ölçüde çene kemiğine bağlı olduğunu ve dişlerin düzensiz yer değiştirmesinin çenenin çarpık görünmesine neden olabileceğini ifade etti.

Diş eksikliklerinde uygulanan tedavi yöntemlerini anlatan Diş Hekimi Durkaya, en sık tercih edilen yöntemleri aktardı. Diş implantlarının, tek veya birden çok diş eksikliklerinde kullanılabildiğini belirtti. İmplant tedavisinin, kemiğe yerleştirilen titanyum vidalar sayesinde kemik erimesini minimum düzeyde tutarak uzun ömürlü bir çözüm sağladığını söyledi. Diş köprülerinin ise diş kayıplarında yaygın olarak tercih edildiğine dikkat çekti. Diş köprülerinin, komşu dişlerin üzerine yerleştirilen ve boşluğu dolduran yapılardan oluştuğunu açıkladı. Bu yöntemde komşu dişlerin destek alınarak diş boşluklarının doldurulduğunu ve hem estetik bir görünüm hem de çiğneme fonksiyonunun geri kazanılmasını sağladığını ifade etti. Protez yönteminin ise tam protezler ve kısmi protezler olmak üzere iki şekilde uygulandığını aktardı. Tam protezlerin tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda kullanılabildiğini, kısmi protezlerin ise belirli dişlerin yerine geçmesi için tercih edildiğini belirtti. Protezlerin sabit olmadığını, hastanın kontrolü altında temizlenip bakımının yapıldığını söyledi. Bu tedavi yönteminin genellikle yetersiz kemik kütlesi, hastanın beklentileri, sistemik durumu ve yüksek enfeksiyon riski olan hastalar için uygulanabileceğini ifade etti.

Eskişehir Fizyomer Terapia Tıp Merkezi bünyesinde açılan Fizyomer Denta'nın Diş Hekimi Özge Nur Durkaya, diş eksikliğinde uygulanan implant, köprü ve protez yöntemleri hakkında bilgilendirme yaptı. Diş eksikliğinin estetik problemlere, çene ekleminde ağrılara ve çiğneme fonksiyonunda dengesizliklere yol açabileceğini belirten Durkaya, diş implantlarının kemiğe yerleştirilen vidalar sayesinde uzun ömürlü bir çözüm sağladığını ifade etti. Diş köprülerinin komşu dişlerin üzerine yerleştirilerek boşlukları doldurduğunu ve estetik bir görünümün yanı sıra çiğneme fonksiyonunun da geri kazanılmasını sağladığını aktaran Durkaya, protez yönteminin ise diş eksikliği durumuna göre tam protez veya kısmi protez olarak uygulandığını belirtti.