-

Gözden kaçırmayın

Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi "Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı" ile Gençlere Destek Sunuyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine (TYÇ) yerleştirildi. Bu bölüm, Türkiye'de kendi alanında ilk ve tek akredite olma özelliğini taşımaktadır. TYÇ, Türkiye'de farklı tür ve özelliklere sahip yeterlilikleri sınıflandıran ve tanımlayan bir şeffaflık aracıdır. Yalnızca kalite güvencesi sağlanmış yeterlilikler TYÇ'ye dahil edilmektedir. TYÇ, kişilerin istihdama ve öğrenen hareketliliğine ulaşmalarını kolaylaştırmayı hedeflemektedir.

Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı, TYÇ'ye yerleştirilen bölümlerin öğrencilere büyük avantajlar sağladığını belirtti. Bu bölüm, eğitim kurumları ve işverenler tarafından yeterlilik kabul edilen bir bölümdür. Bu da öğrencilerin iş bulma ve yurtdışında lisansüstü eğitim başvurularında daha avantajlı bir konuma sahip olmalarını sağlamaktadır.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün TYÇ'ye yerleştirilmesi ile ilgili olarak eğitim-öğretim kalitesini artırmak için yapılan çalışmalardan bahsetti. TYÇ, ulusal yeterliliklerin tanımlandığı bir çerçevedir. Bu başarıda emeği geçen tüm hocalara teşekkür etti.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, bireylerin öğrenme kazanımlarını tanıyan ve kalite güvencesi sağlanmış tüm yeterlilikleri kapsar. TYÇ'nin kapsadığı yeterlilikler arasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen diplomalar, Kalfalık ve Ustalık Belgeleri, yükseköğretim kurumları tarafından verilen diploma ve sertifikalar, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata göre yetkili kurumlar tarafından verilen belgeler bulunmaktadır. TYÇ, her düzeydeki eğitimi kapsayan ve deneyime dayalı, bağımsız bireysel öğrenme sonucunda elde edilen yeterlilikleri de içeren bir yapıya sahiptir. TYÇ, özel gereksinimi olan bireylerin öğrenme kazanımlarını tanıyan yeterliliklerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.