Gözden kaçırmayın

Hayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma ProgramıHayata Değer Katan Eğitim: Yenidoğan Canlandırma Programı

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Sezer, sigaranın akciğerlerde ciddi hasara neden olan KOAH hastalığının yüzde 90 oranında sebebiyet verdiğini ve hastalığın tedavisinde en önemli adımın sigarayı bırakmak olduğunu belirtti. Doç. Dr. Sezer, sigaranın içerdiği kimyasalların ağız boşluğundan başlayarak birçok organa zarar verdiğini ve KOAH'a yol açtığını ifade etti. Hasta sayısı her geçen gün artan KOAH'ın dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

KOAH hastalığının akciğerlerde yavaşça geliştiğini ve belirgin şikayetler oluşmadan akciğer fonksiyonlarının yarı yarıya azalabileceğini belirten Doç. Dr. Sezer, hastaların en sık karşılaştığı şikayetlerin öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı olduğunu söyledi. Ancak bu şikayetlerin öksürük ve balgamın sigara içen herkesin yaşadığı şikayetler olması nedeniyle hastaların doktora geç başvurabildiğini belirtti. Doç. Dr. Sezer, KOAH hastalarının solunum seslerinde azalma, soluk verme süresinde uzama ve ıslık benzeri seslerin duyulması gibi bulgularla teşhis edilebildiğini ifade etti.

Doç. Dr. Sezer, KOAH tanısı konan hastaların tedavisinde sigaranın bırakılmasının en önemli adım olduğunu vurguladı. Sigaranın bırakılmaması durumunda diğer tedavi yöntemlerinin etkisiz kalabileceğini belirten Doç. Dr. Sezer, sigarayı bırakmanın zorlu bir süreç olduğunu ancak kararlılık ve yaşam tarzında değişiklik yapmanın önemli olduğunu söyledi. Sigara bırakma polikliniklerine başvurarak destek almanın ve tedavi önerilerine uyum sağlamanın önemini vurguladı.

KOAH hastalarının şikayetleri arttığında doktora başvurmalarını tavsiye eden Doç. Dr. Sezer, evde uzun süreli oksijen tedavisinin kullanılabileceğini belirtti. Hastaların şikayetlerini azaltmak için bronş genişletici ilaçlar kullanılabileceğini ifade etti. Ayrıca grip veya solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastaların, sigara dumanına maruz kalanlar veya zararlı gaz ve partiküllere maruz kalanların KOAH hastalığının alevlenmesine neden olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Sezer, bu alevlenmelerin ilaç dozunun artırılması veya hastaneye yatış gerektirebileceğini belirtti.

Doç. Dr. Sezer, KOAH hastalarının enfeksiyonlardan korunmak için grip ve zatürre aşılarını yaptırmalarının önemine dikkat çekti. Hastaların akciğerlerindeki hasarlı alanları küçültmek ve sağlam alanları korumak için bronş içine valf yerleştirme veya metal coil uygulaması gibi tedavilerin kullanılabileceğini belirtti. Ancak bu tedavilerin hastalığın önlenmesi ve akciğerlerin sağlıklı kalması konusunda sigaradan vazgeçmenin yerini tutamayacağını ifade etti.