-

Gözden kaçırmayın

Toplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi YapıldıToplantıda Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirmesi Yapıldı

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Beğde, prematüre bebeklerin bağışıklık sistemlerinin tam gelişmeden doğduklarından dolayı mikroplara karşı dirençlerinin düşük olduğunu vurgulayarak, bu bebeklerin özenli ve hassas bir bakım gerektirdiğinin altını çizdi.
Dr. Fırat Beğde, Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde Çocuk Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapmakta olup, prematüre bebeklerin anne karnında 37. haftasını tamamlamadan dünyaya gelmeleri durumunda prematüre bebek olarak adlandırıldığını ve her on bebekten birinin bu şekilde doğduğunu belirtti. Dr. Beğde, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Doğum ne kadar erken olursa, sağlıkla ilgili riskler de o kadar artmaktadır. En yüksek risk 28 hafta altında doğan çok küçük prematüre bebeklerde, orta dereceli risk ise 28-31 hafta arası doğan sınırda prematüre bebeklerdedir. En düşük risk ise 32-36 haftalar arasında doğan sınırda prematüre bebeklerdedir" dedi.
Prematüre bebeklerin sağlığını takip etmek sürecinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Dr. Beğde, solunum sistemi, kalp-damar sistemi, bağırsak sistemi ve sinir sistemi gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Dr. Beğde, bu bebeklerin bağışıklık sistemlerinin tam gelişmediği için mikroplara karşı dirençlerinin de düşük olduğunu belirterek, "Bu nedenle, bu bebeklerin hassas ve özenli bir şekilde tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması ve bakımının yapılması gerekmektedir. Amacımız, sadece bu bebeklerin hayatta kalması değil, ileride sağlıklı bireyler olmalarıdır. Bunun da erken dönemde sunulan sağlık hizmetinin niteliğiyle yakından ilgisi vardır" şeklinde konuştu.
Dünya genelinde ve Türkiye'de bebek ölümlerinin en yaygın nedeni olan erken doğum sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 17 Kasım'ın "Dünya Prematüre Günü" olarak kutlandığını belirten Dr. Beğde, "Prematüre bebekler, annelerinin karnında değil annelerinin kalbinde büyürler" dedi.