-

Gözden kaçırmayın

Vakıfbank Eskişehir Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı Eskişehir Ticaret Odası Başkanını Ziyaret EttiVakıfbank Eskişehir Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı Eskişehir Ticaret Odası Başkanını Ziyaret Etti

Eskişehir Sanayi Odası önderliğinde düzenlenen 'Sanayi-Meslek Lisesi İş Birliği Buluşması' etkinliği, Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Öğrenciler, girişimciler ve sanayicilerin bir araya geldiği etkinlikte, liseli gençler alanlarındaki son gelişmeleri öğrendi ve sanayi sektörünü yakından tanıma fırsatı buldu.
Eskişehir Sanayi Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve İŞKUR'un yürüttüğü 'İşin Erbapları Projesi' kapsamında düzenlenen etkinliğe, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Melih Turan, Nümerik Makina Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Turan, Busel Makina Yönetim Kurulu Başkanı Selim Seler ve ESO Danışmanı Bekir Şahin Tütüncü katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlhami Can, okulun yapısı ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Sanayi-Meslek Lisesi İş Birliği Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Eskişehir'in en iyi okullarından birinde eğitim alan gençlerden büyük beklentilerinin olduğunu söyleyerek, "Sizi Eskişehir veya Türkiye'nin sanayisinde bir atölye, bir fabrika sahibi ya da ülkemizin girişimcilik ekosisteminin içerisinde bilim ve teknoloji üretenler olarak görmek istiyoruz. Bu toplantıda, 100 kişi varsa, 100'ünün de kendi işini kurması ve kendi işiyle başarılı olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Meslek liselerinin sadece işçi yetiştiren okullar olarak görülmesinin büyük bir yanılgı olduğunu belirten Kesikbaş, "Gençler, biz sizi asla böyle görmüyoruz. Sizlerin gelecekte fabrika veya üretim tesislerinin sahibi olması hiç de zor değil. Bu sadece sizin hayal gücünüzle, isteğinizle ve konuyla ilgili teknik bilgi ve donanıma sahip olmanızla alakalı bir durum. Okuduğunuz okullar, değer katabileceğiniz birçok mekanizmaya sahip. Sizler yeter ki iyi fikirler üretin, zekice işler yapın, teknolojiyi geliştirin ve hayallerinizi gerçekleştirmek için projeler ortaya koyun. Eskişehir Sanayi Odası her zaman yanınızda olduğunu unutmayın" dedi.

Nümerik Makina Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Turan, havacılık sektöründe üretim yaptıkları süreci anlatarak, "Milli uçaklarımızı yapmak için büyük bir gayret içindeyiz. Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 yan sanayi bu işin içine ciddi şekilde girdi. Devletimizin büyük bir çabası var. Projelerle ilgili olarak 100 yıl sürecek üretimlerden bahsediliyor. Sizler bu işleri öğrenip hayata geçirecek kişilersiniz. Bu sektörü asla bırakmayın. Havacılık sanayi, Türkiye'nin önümüzdeki 100 yıl içinde en hızlı gelişecek sektörü olacak. Ne otomotiv ne de başka bir sektör havacılığın önüne geçemeyecek. Ayrıca size tavsiyem, havacılığın yazılım tarafını da öğrenmenizdir. Yazılımla ilgili sektörde büyük bir boşluk olduğunu ve ileride yapacağınız işlerde fark edeceksiniz" dedi.

Busel Makina Yönetim Kurulu Başkanı Selim Seler, sektörel deneyimlerini paylaşarak, "Meslek lisesinde okudum. En büyük şansımız, aldığımız eğitimin gerçek hayatta karşılığının olmasıydı. Bir yandan üretim sektöründe çalışıp bir yandan da kendi işimi yapma hedefim vardı. İşe başladığımda tecrübe edinerek ne yapabileceğimi, hangi icatları yapabileceğimi veya işi nasıl geliştirebileceğimi düşündüm. Mesela Amerika'dan malzeme alıyoruz, neden bunları ülkemizde üretemeyelim düşüncesiyle birçok başarılı işe imza attık. Bugün ülkemizin ve dünyanın önde gelen havacılık şirketleriyle çalışıyorsak, vazgeçmememiz ve yenilikçi üretimlerle arzumuzu gerçekleştirmemiz sayesindedir. Ancak bugün sizlerden daha başarılı olmanız gereken zamanlardan geçiyoruz" dedi.

TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu (GGK) Başkanı Melih Turan, etkinlikte yaptığı konuşmada, sanayi sektöründe yer aldığı sırada hobileriyle ilgilenmeye devam ettiğini ve bu süreçte hobilerini bir girişimcilik hikayesine dönüştürdüğünü söyledi.
Kahve ve kahve markası oluşturma fikriyle hareket ettiklerini belirten Turan, "Üretim sektöründe devam ederken, üçüncü nesil kahve işine girdim. Ülkemizde yeni bir alan olan bu iş fırsatı doğdu ve buna yönelik adım attım. Sizlere tavsiyem, sağlam fikirleriniz ve hayallerinizle iş dünyasına atılmanız. Genç Girişimciler Kurulu olarak her zaman sizin yanınızdayız" dedi.
Etkinlik sonrasında konuşmacılar, okul müdürü İlhami Can ve öğretmenlerle birlikte bölümleri gezerek öğrencilerle sohbet etti.