-

Gözden kaçırmayın

Elektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride BulunduElektrik Dağıtım Şirketi, Enerji Tasarrufu İçin Öneride Bulundu

Bilecik'in Gölpazarı ilçesindeki Büyükbelen köyü, ceviz üretiminin yüzde 50'sini sağlıyor. Bu yıl, köyde yetiştirilen cevizlerin kilosunu 17-18 lira arasında toptan satın alan üreticiler, bir günde tüm kabuğundan ayrılmamış yaş cevizleri satmayı başardı. Köye Eskişehir, Bursa, İzmit ve Adapazarı başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından toptancılar akın etti.

Bilecik genelinde yapılan ceviz hasadı sona erdi ve toplamda 56 bin 643 dekar alanda 12 bin 960 ton verim elde edildi. Bilecik'te "Bilecik- Şebin-Yalova 1,2- Şen- Chandler- Pedro- Franguette-Fernor" türlerinde ceviz üretimi yapıldı. Büyükbelen köyündeki üretici İsmet Güneş, 2009 yılında bir arkadaşının tavsiyesi üzerine "Pedro" ve "Chandler" türlerinde ceviz ağaçları dikti ve şu anda bin 500 ağaca sahip. Güneş, "Bu işi 15-20 yıldır yapıyoruz ve hatta bu büyük ağaçlara yerli ceviz türleri olan 'Pedro' ve 'Chandler'ı aşıladık. Büyükbelen köyünün hava koşulları ve yüksek rakımı nedeniyle cevizlerin içi hep dolu oluyor. Boşluk hiç olmuyor. Bu sene yağışların fazla olmasından dolayı verim biraz düştü, ancak kalite yükseldi. Genel olarak cevizlerin kalitesi düşük olduğu için fiyatlar 17-18 lira civarında seyrediyor. Ceviz fiyatları diğer ürünlere göre düşük kalsa da, memnunuz. Ancak fındık ve çekirdeğe göre ceviz işi düşük kaldı. Ancak gelecekte fiyatların yükselmesini umuyoruz" dedi.

Öte yandan, İsmet Güneş, köye günde 2 tır gelen ve bin ile bin 500 ton yaş ceviz çıkaran toptancılar olduğunu belirtti. Ceviz hasadının yaklaşık 10 gün sürdüğünü dile getiren Güneş, "Genelde Adapazarı ve Bursa'dan gelen toptancılar olduğunu söyleyebilirim. Bizim köyden yeşil kabuklu yaş ceviz olarak satılıyor. Kurutmak için sadece ihtiyaç duyduğumuz kadar ayırıyoruz. Bu şekilde devam ediyoruz" şeklinde konuştu.