Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Lokanta ve Turizm Hizmetleri İçin Yol Haritası BelirleniyorAfyonkarahisar'da Lokanta ve Turizm Hizmetleri İçin Yol Haritası Belirleniyor

Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Anadolu Üniversitesi Kariyer Merkezi’nin katkılarıyla birlikte Öğrenci Merkezi’nde "Sürdürülebilirlik Odağında Yeşil ve Yalın Dönüşüm" başlıklı bir seminer düzenledi. Seminerin açılış konuşmasını yapan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir sanayisinin 4 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve bu ihracatın yarısından fazlasının Avrupa ülkelerine yapıldığını belirtti. Kesikbaş, Avrupa pazarının gereklilikleri dikkate alındığında, yeşil ve yalın dönüşümün sürdürülebilirlik açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.
Gelecekte yeşil ve dijital dönüşümün uluslararası ticareti radikal olarak değiştireceğini ifade eden Kesikbaş, "İklim değişikliği, sürdürülebilirlik, karbon ayak izi, verimlilik ve yenilenebilir enerji gibi kavramlar en çok kullandığımız terimler arasına girecek. Bu dönüşüm süreci, özellikle kariyerlerine adım atmaya hazırlanan gençler üzerinde büyük etkisi olacak. 10 yıl sonra şu anda var olan birçok meslek alanı geçerliliğini yitirmiş olacak." dedi.
ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birim Koordinatörü Ömer Benli, ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi'nin faaliyetlerini anlattı ve AB'nin Yeşil Mutabakat süreci hakkında bilgi verdi. Benli, Yeşil Mutabakatın iş dünyası için sunduğu fırsatları ve tehditleri anlattı. Panelde konuşan bir diğer isim olan ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Türe ise iklim değişikliğinin kriz olup olmadığını ve sürdürülebilirlik kavramının gerçek anlamını açıkladı. Türe, ülkelerin gelişmişlik düzeyinde karbon emisyonlarının nasıl bir etkendir olduğunu, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Emisyon Ticareti Sistemi'nin ihracatı nasıl etkileyeceğini açıkladı.
ESO Model Fabrika Direktörü Sema Kolcular Şahin ise panelde yalın dönüşümün bir karbon yönetim aracı olarak nasıl kullanıldığını ve Eskişehir Model Fabrika'nın işletmelere nasıl destek olduğunu anlattı. Şahin, döngüsel ekonomiye geçişte temiz üretim ve temiz enerjinin neden önemli olduğunu ve öğrencilerin hangi alanlara yoğunlaşması gerektiğini açıkladı.
Etkinliğe Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. #Sürdürülebilirlik #YeşilDönüşüm #YalınDönüşüm #ESO #AnadoluÜniversitesi