-

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Bir Kahvehanede Kumar Tespit EttiAfyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Bir Kahvehanede Kumar Tespit Etti

Son aylarda asansör kazalarının artmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Dr. Ali Önal, arızalı asansörlerin hemen ihbar edilmesi gerektiğini söyledi. Önal, aksi takdirde bina sakinlerinin maddi ve manevi cezalarla karşılaşabileceğini belirtti.

Önal, asansör kazalarının sayısının son zamanlarda arttığını ve vatandaşların asansör bakımları konusunda endişe duymaya başladığını söyledi. Herhangi bir kaza durumunda sorumluların kim olabileceği ise merak konusu haline gelmiş durumda. Av. Dr. Ali Önal, bina yöneticilerinin, kat maliklerinin hatta arsa sahiplerinin bile sorumlu olabileceğini ifade etti. Önal, asansörlerin bakım ve onarımının dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İhmal sonucu meydana gelen kazalarda öncelikle kat malikleri kuruluşu başkanı ve kat malikleri maddi-manevi cezalarda sorumlu tutulabiliyor" şeklinde konuştu.

Av. Dr. Ali Önal, asansör kazaları ve benzeri durumlarda Türk Ceza Kanunu'nun maddi tazminat yükümlülükleri açısından geniş bir sorumluluk alanı olduğunu belirtti. Bu nedenle herhangi bir kaza yaşanmadan önce akredite kuruluşların çağırılarak asansörün bakım ve onarımının yaptırılması gerektiğini söyledi. Önal, "Asansörlerle ilgili bakım ve onarımların bina yöneticileri tarafından akredite kuruluşlar tarafından yapılması gerekiyor. Eksiklikler varsa, bunların giderilmesi gerekiyor. Eğer bu önlemler alınmazsa, meydana gelen zararlardan öncelikle kat malikleri kurulu başkanı ve kat malikleri kurulu maddi-manevi cezalarda sorumlu olacaktır" dedi.

Önal, asansör kazalarında tazminat yükümlülükleri hakkında da açıklamalarda bulundu. Kat malikleri kurulunun başkanının herhangi bir asansör arızası durumunda derhal ihbarda bulunması ve güvenli olmadığına dair denetim istemesi gerektiğini belirten Önal, aksi takdirde kendi sorumluluğunu doğuracağını söyledi. Önal, bu işlerin akredite kuruluşlar ya da bakım onarım servisleri tarafından zamanında yapılması gerektiğini ve önlem alınmaması durumunda hukuki sorumlulukla cezaların sorumluları olan yönetici, kat maliki kurulu, arsa sahibi, kat maliki ya da kamu yurtlarından müdürler ve devletin bile gündeme gelebileceğini ifade etti. Ayrıca, kişilerin kat malikinin kusursuz sorumluluğundan kaynaklı olarak tazminat davaları açabileceğini de belirtti.