Gözden kaçırmayın
Prof. Dr. Uğur Cengiz ERİŞMİŞ Eber Gölünün 3 Yılı Kaldı !
Prof. Dr. Veysel EROĞLU – 18.04.2024
Afyonkarahisarımız Zaferin Kazanıldığı Topraklardır…
Mustafa Kemal ve silah arkadaşları 24 Ağustos 1922 tarihinde kararAFYONKARAHİSAR’DA TARİHİMİZE SAHİP ÇIKTIKgâhıAFYONKARAHİSAR’DA TARİHİMİZE SAHİP ÇIKTIK AkşAFYONKARAHİSAR’DA TARİHİMİZE SAAFYONKARAHİSAR’DA TARİHİMİZE SAHİP ÇIKTIKHİP ÇIKTIKehir’den Şuhut’a taşımışlardır. Şuhut ilçemizdeki Hacı Veli’nin konağı, Büyük TaarAFYONKARAHİSAR’DA TARİHİMİZE SAHİP ÇIKTIKruz Karargâhı (Atatürk Evi) olarak belirlenmiş ve taarruz planları burada yapılmıştır. Dolayısıyla tarihi bakımdan çok önemli olan Büyük Taarruz Karargâhını, Bakanlığım döneminde Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na dâhil ettik. Ardından yıkılmaya yüz tutan bu yapıyı restore ettik, çevresini genişlettik ve çevre düzenleme çalışmalarını gerçekleştirerek vatandaşlarımızın ziyaretine açtık.
Şanlı Ordumuz, Şuhut’a geldiğinde, Şuhutlu fedakâr ve misafirperver halkımız, elinde avucunda kalanlarla yaptığı Şuhut’un meşhur keşkeğinden ordumuza ikram etmişlerdir. Dolayısıyla Büyük Taarruz Karargâhının restorasyonundan sonra, bu tarihi geleneği yaşatmak maksadıyla “Şuhut Keşkek Evi” projesi hayata geçirilmiştir.
Şanlı Ordumuz, 26 Ağustos günü sabah ezanıyla birlikte, ilk top atışını yaparak Büyük Taarruzu başlatmış ve Sinanpaşa Ovasına inmiştir. Ordumuz, 26 Ağustos günü büyük bir mücadele vererek Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 km’lik bölgeyi düşman işgalinden kurtarmıştır.
Kahramanlarımızın aziz hatıralarını yad etmek için “26 Ağustos Tabiat Parkını ve İstiklal Tanıtım Merkezini” Kazandırdık. Daha önce bir çöplük durumunda olan alanı tanzim ettik ve büyük yatırımlar yaptık. Çevre düzenleme ve peyzaj uygulamalarını yaparken bir gölet inşa etmeyi de unutmadık. Tabiat Parkı içerisine Büyük Taarruzu ve istiklalimizi konu alan panoramik “İstiklal Tanıtım Merkezi” inşa ettik.
27 Ağustos Günü Afyonkarahisar Düşman İşgalinden Kurtarıldı…
27 Ağustos günü şanlı ordumuz Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtarmıştır. Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı Afyonkarahisar'a taşınmıştır. Bu karargâh şu anki Zafer Müzesidir.
Orman ve Su İşleri Bakanı olduğum dönemde Zafer Müzesi ile bizzat ilgilendim. Müze ile alakalı restorasyon projelerinin hazırlanması talimatını da vermiştim. Ancak yapıda risk olduğunda Zafer Müzesi depreme karşı daha dayanıklı hale getirilmesi mecburiyeti ortaya çıkmıştır. Çatısının dahi yenilenmesi gerekmiştir. Daha önce beyanat vermiştim: “Zafer müzesinde süren büyük onarım ve güçlendirme projesi çerçevesinde öncelikli hedefimiz bu yapıyı depreme karşı dayanıklı hale getirmek, ardından da restore ederek daha görkemli bir şekilde hizmete sunmaktır.
Burası çeşitli maksatlarla kullanılmış bir yerdir. Özellikle yeniden restore edilmesi gerektiği tarafıma iletildiği zaman burada tarihi esere hasar verme ihtimali olan birtakım eklentiler olduğunu tespit etmiştik.
Bu incelemeler sonrasında depreme dayanıklı aslına uygun bir yapı inşa edilmesi için talimat verdim. Neticede burası Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’ne göre ihale edilmiştir. Burası bir tarihi eserdir ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve koruma kurullarının denetimi altındadır. Bu restorasyon çalışmaları titizlikle yapılmak durumundadır. Tarihi eserlerin ihya çalışmalarının kontrol ve denetim altında titizlikle yapılması elzemdir.
Biz burayı Afyonkarahisarımız’a çok iyi bir şekilde yeniden müze olarak sunmak istiyoruz. Yapılan depreme karşı güçlendirme ihalesi neticesinde bu tarihi binayı ilimizin ve ülkemizin en önemli müzelerinden biri haline getireceğiz. Neticede
Restorasyon işinin bitmesinin ardından iç mekân düzenlemesi yapılacak ve Zafer Müzesi orijinal hali olan Cumhuriyet Öncesi mimari yapısına kavuşacaktır. Ayrıca iç mekân düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilerek, istiklal harbi zamanında yaşananlara ışık tutan bir müze haline gelecektir.”
Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü Uzun Devreli Gelişme Planında Zafer Müzesi Ziyaretçi Tanıtım Merkezi olarak öngörülmüştür ve Zafer Müzesinin Röleve Restitüsyon ve Restorasyon projeleri hazırlanmış, Doğa Koruma Genel Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce onaylanmıştır.
Zafer Müzesinin Askıya Alınması ve Betonarme Eklentilerinin Kaldırılması İşi Afyonkarahisar İl Özel İdaresi tarafından ihale edilmiş ve 22/10/2021 tarihinde işyeri teslimi yapılarak işe başlanmış ve Zafer Müzesinin Askıya Alınması ve Betonarme Eklerinin Kaldırılması İşi ihalesi kapsamında restorasyon projesinde belirtilmiş olan, yapıya sonradan eklenen ve yapılan analiz ve hesaplamalarda yapıya zarar vermekte olan betonarme kolon ve kirişler kaldırılmıştır. Aynı zamanda sonradan kapatıldığı bilinen 1.kat betonarme döşeme kırılarak kaldırılmıştır. İç mekânda bütün bu kaldırma işlemlerinin yapılabilmesi için ahşap çatı taşıyıcıları, çatı yalıtım ve kaplamaları da kaldırılmıştır.
Zafer müzesinin restorasyonu için önce binanın güçlendirme işlemlerinin yapılması planlandığından, Afyonkarahisar İl Özel idaresi tarafından “Zafer Müzesinin Statik Güçlendirme ve Restorasyon İşi” ihalesi yapılmış, 14.06.2023 tarihinde müteahhit ile restorasyon sözleşmesi imzalanmıştır. Bu ihale kapsamında güçlendirme yapılacak yüzeyler taştan ve pürüzden arındırılmış, hidrolik enjeksiyon uygulanmış, koruyucu derz ile boşluklar doldurulmuş ve elektrik ile ısınma sisteminin altyapısı ve güçlendirme yapılan yüzeylerde koruyucu sıva uygulaması tamamlanmıştır.
Afyonkarahisar İl Özel İdaresi tarafından 23.11.2023 tarihinde Zafer Müzesi 2. Etap Güçlendirme, Restorasyon ve Tefrişat Yapım İşi ihalesi yapılmış olup 15.12.2023 tarihinde firma ile sözleşme imzalanmıştır. İl Özel İdaresi tarafından Afyonkarahisar Valiliği’ne sunulan iş programına göre, iç cephe çelik konstrüksiyon gezinme platformu ve ince sıvalar ile birlikte restorasyon işinin %80’i tamamlanmış olup ahşap ve kapı pencerelerin boyası ile teşhir ve tanzim dolaplarının imalatı da yapılmaktadır. Zafer Müzesi Restorasyonu işinin 27 Ağustos 2024 tarihinde tamamlanarak ziyarete açılması planlanmaktadır.
Netice olarak Koruma kurulu kararları doğrultusunda bina depreme karşı güçlendirilmiş, çatısı yenilenmiş olup, iç mekân düzenlemesi ile o dönemde kullanılan materyallerle Zafer Müzesi zenginleştirilme işlemleri yapılmaktadır. Görkemli olması için “Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü” geçtiğimiz günlerde 20 Milyon TL ilave ödenek göndermiştir.
Şehitlerimizin Aziz Hatıralarına Sahip Çıkıyoruz…
Şehit kanlarıyla yoğrulmuş Afyonkarahisar, İstiklal Harbinde, istiklalimizin ve istikbalimizin kazanıldığı topraklar olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizin istikbalini belirleyen en önemli askerî harekâta ev sahipliği yapan Afyonkarahisar’ımıza hükümetimiz tarafından son 21 yılda takriben 140 MİLYAR TL’LİK yatırım yapılmıştır.
Bu Yatırımların 20 MİLYAR TL’si Su, Ormancılık, Milli Park ve Meteoroloji Alanındadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü marifetiyle büyük yatırımlar yaptık. 2003 – 2023 yılları arasında Afyonkarahisar İline sırf Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz tarafından günümüz fiyatları ile toplam 944.270.576 TL yatırım yapılmıştır.
YAPILAN ÖNEMLİ YATIRIMLAR
✓ Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü: Başkomutan Tarihi Milli Park Sınırları içerisinde bulunan Afyonkarahisar ili Ataköy’den Kocatepe’ye, Kocatepe’den Şuhut ilçesine kadar olan 34 km’lik Zafer yoluna sıcak asfalt döşenmiştir.
✓ Kurtuluş Savaşının dönüm noktası olan Büyük Taarruzu gelecek nesillere aktaracak İstiklal Tanıtım Merkezinin yapımı tamamlanmıştır.
✓ Zafer yoluna bariyer yapımı tamamlanmıştır.
✓ Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü sınırları içerisinde bulunan Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğinin 10 km’lik yoluna kilit parke döşenmiş olup istinat duvarları döşenmiştir.
✓ Zafer yolu yürüyüşü kapsamında; Şuhut Çakırözü köyünden Zafer yolu girişine giriş takı ve protokol uğurlama noktası yapılmıştır.
✓ Şuhut’ta bulunan Büyük Taarruz Karargâhı (Atatürk Evi) restore edilmiştir.
✓ Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği ve Büyük Taarruz Şehitliği çevre düzenlemesi tamamlanmıştır.
✓ Kocatepe – Tınaztepe ve Kocatepe Serban arasındaki yollara malzeme serme ve yol düzenleme çalışması yaptırılmıştır. Kocatepe-Serban arası 16 km‘lik yolun kilitli parke taşı döşenmesi tamamlanmıştır.
✓ 14 km’lik yol boyunca piknik masaları, kamelya, ahşap pergola korkuluklar, 8 ahşap üstü kapalı mola noktaları, 25 adet bilgilendirme levhaları, 1 tanıtım birimi ve Kocatepe seyir terası yaptırılmıştır.
✓ Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan M. Kemal Atatürk Anıtı çevre düzenlemesi yapılmıştır. (6.000 m2 tabii taş döşemesi ve istinat duvarı yapılmıştır.)
✓ Şuhut’ta bulunan Büyük Taarruz Karargâhı çevresi kamulaştırma işlemi tamamlanmıştır.
✓ Şuhut’ta bulunan Büyük Taarruz Karargâhı otopark, çevre düzenleme ve park yapımı tamamlanmıştır.
✓ Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğine Traverten yapımı tamamlanmıştır. Ahmetpaşa Günü birlik kullanım alanına Güneş Enerji sistemi yapımı tamamlanmıştır.
✓ Sinanpaşa ilçesinden Albay Reşat Çiğiltepe şehitliğine giden yolun kilit parke taşı döşeme işi tamamlanmıştır.
✓ Ahmetpaşa karayolundan Albay Reşat Çiğiltepe şehitliğine giden yolun yolun kilit parke taşı ile döşenmesi tamamlanmıştır.
✓ Kocatepe Mevkisine üç boyutlu kabartma harita ve üç boyutlu asker figürü, bilgilendirme levhaları, anıtlar ve kitabe yapılmıştır.
✓ Kocatepe’ye Rölyef yaptırılmıştır.
✓ Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliğine aydınlatması yapılmıştır.
✓ İstiklal Tanıtım Merkezi yapımı tamamlanmıştır.
✓ Sandıklı ilçesi Akharım Kasabası ile Albay Reşat Çiğiltepe arası 6 km’lik yol yapımı tamamlanmıştır.
✓ Merkez Küçükkalecik köyü –Kayadibi köyü arası 11 km’lik yola stabilize malzeme serilmesi işi tamamlanmıştır.
✓ Çiğiltepe Su İsale hattı yapımı tamamlanmıştır. Çiğiltepe Şehitliğine paslanmaz çelik su deposu yapımı tamamlanmıştır.
✓ Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı çevre düzenleme andezit kaplama yapılmıştır.
✓ Kocatepe’ye gelen ziyaretçilerin su ihtiyacını karşılamak için kuyu açılması tamamlanmış olup su isale hattı ihalesi yapılmıştır.
✓ Başkomutan Tarihi Milli Parkı Çiğiltepe, Tınaztepe, Kurtkayası Tepe ve Kara Tepe de bulunan siperlerin ihya çalışmaları tamamlanmıştır.
✓ Giresunlular şehitliği de Milli Park’a dahil edilmiş ve orada da güzel tesisler yapılmıştır. Bekçi evi yapımı tamamlanmıştır.
Ankara Karayolu İscehisar Sapağından Giresunlular Şehitliği arası yolun bir kısmına sıcak asfalt yapım işi tamamlanmıştır.
✓ Kocatepe Anıtının çevre aydınlatma işi tamamlanmıştır.
✓ Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğünün sorumluluğunda olan anıt ve şehitliklere mutat çevre düzenleme çalışmaları düzenli yapılmaktadır.
✓ Büyük Taarruz şehitliğinde Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı’nın yeniden yapılması tamamlanmıştır.
✓ Ahmetpaşa, Sinanpaşa Kuruçay ve Tınaztepe Günübirlik kullanım alanı yapımı tamamlanmıştır.
✓ Akdağ Tabiat Parkı: Akdağ Tabiat Parkına 10 orman köşkü (Kırevi) yapımı tamamlanmıştır.
✓ Çomoğlu - Kocayayla ve Kocayayla Menteş Gölü arası kilit parke taşı ile döşenmesi işi ve sanat yapıları, tel ihata, su haznesi ve fosseptik inşaat çalışmaları tamamlanmıştır.
✓ Akdağ Tabiat Parkına kır lokantası yapılmıştır. Akdağ Tabiat Parkına 9,5 km elektrik hattı yapımı tamamlanmıştır.
✓ Güvenlik amaçlı Jandarma karakol inşaatı yapılmıştır. Jandarma Karakol Binasına Betonarme 37,50 m3 iç hacimli foseptik ve direnaj yapımı işi, tabiat parkına ulaşım sağlayan Çamoğlu Köyü ile Kocayayla Günü Birlik Kullanım Alanı arasında 7 km uzunluğundaki yolun tamir ve bakımı, Bahçe Çiti yapımı işleri tamamlanmıştır.
✓ 26 Ağustos Tabiat Parkı: Afyonkarahisar ili Sinanpaşa ilçesi sınırları dâhilinde yer 26 Ağustos Tabiat Parkı’nda; 6 adet tenis sahası, 1 adet basketbol-voleybol sahası, 2 adet mini futbol sahası ve ahşap tribün, 5 adet WC bulunmaktadır. Alana gelen ziyaretçiler için ayrıca 1 adet mescit bulunmaktadır. 45 adet milli park logolu kamelya, peyzaj uygulamaları yapılmıştır. İstiklal Tanıtım Merkezi ile 26 Ağustos Tabiat Parkı arkası Akören bağlantı yolu olan 1,5 km’lik yol yapılmıştır.
✓ 26 Ağustos Tabiat Parkı’na 6 adet yöre ürün satış üniteleri, kafeterya, camii, istinat duvarı, şadırvan, peyzaj uygulamaları ve mescit, şadırvan ve çevre düzenleme yapılmıştır.
✓ Erkmen Tabiat Parkı: Alanda 1 adet halı saha, kır lokantası, soyunma kabini, 1 adet idari ofis, su haznesi, 1 adet güvenlik kulübesi, 1 adet çocuk oyun alanı, ana ve ara yollara 5.250 m² doğal taş döşemesi, çevre aydınlatma ve trafo yapımı, 21 adet kamelya, 60 piknik masası, 60 adet kontrollü ateş yakma ünitesi, tanıtım, ikaz ve uyarı levhaları, gözetleme kulesi ve Erkmen Günübirlik Kullanım Alanı ile gözetleme kulesi arası 1.000 m yol ve çocuk oyun grubu yapılmıştır.
✓ Yedikapı Tabiat Parkı: Yedikapı Tabiat Parkına, Su isale hattı, 3+3 wc ve fosseptik, yöre ürünleri satış ünitesi, çocuk oyun grubu, 5 adet çeşme, çöp kutusu ve yönlendirme ve bilgilendirme tabelası, 21 adet kamelya 31 adet barbekü, istinat duvarı ile tretuvar, yol iyileştirme işleri enerji nakil hattı ve iskele, giriş takı, 700 m² kilit parke ve 350 m beton bordür yapılmıştır.
✓ Pınarlı Tabiat Parkı: Pınarlı Tabiat Parkına mescit, wc, fosseptik, 28 kamelya, 28 barbekü, büfe, su isale hattı, dere ıslahı çalışması yapılmıştır.
✓ Şuhut Keklik Üretme Merkezi ve Yaban koyunu üretme istasyonu kurulmuştur.
Bu vatan, bu bayrak için kanlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad olsun.
Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.
Yorumlar
Yorum Yap