Sakaryabaşı' nda Kuraklık Alarmı: Sakarya Nehri'nin Kaynağı Kurudu

Gözden kaçırmayın

Mevlid Kandili Özel ProgramıMevlid Kandili Özel Programı

 

Eskişehir'in Çifteler ilçesinde bulunan ve Sakarya Nehri'nin doğduğu yer olan Sakaryabaşı'nda sular çekildi. Geçmişte Eskişehir ve bölge turizmine büyük katkı sağlayan Sakaryabaşı, kuruyan göletiyle dikkat çekiyor. Dron ile havadan çekilen görüntülerde, göletin kuruyan zemininde köpeklerin gezindiği, kayıkların ve su bisikletlerinin toprağa oturduğu görülüyor. 2020 yılında "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak ilan edilen gölette, ördeklerin su birikintilerinde yüzdüğü gözlemlendi.

Çifteler Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Köksal, kurumanın nedenlerini açıklarken, "Sakarya Nehri'nin doğduğu yer burası. 5-10 yıldır kuraklık var. Çiftçiler derin kuyu açtırmaya başladı. Sakarya Nehri'ne su kullanım yasağı getirildiği için herkes derin kuyu açmak zorunda kaldı. Kurumanın sebebi biraz çiftçinin derin kuyu açtırması, biraz da kuraklık. Üst kısımdaki kaynaklarımız tamamen kurumuş durumda. Bu alanda üç kaynak çalışıyor. Dün Ankara'dan gelen profesörümüz, alt kısımda büyük çatlaklar olduğunu söyledi. Jeoloji mühendisleri daha net bir çalışma yapacak. Arkadaşlar 2-3 bin kadar derin kuyu açıldığını söyledi. Kurumanın yüzde 50'si derin kuyular nedeniyle" dedi.

#Sakaryabaşı #Kuraklık #SakaryaNehri #Eskişehir #Çifteler #DoğalSitAlanı #Turizm #ÇevreSorunları #DerinKuyular #KuraklıkAlarmı