Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Cimnastikte Milli Gurur HedefiAfyonkarahisar'da Cimnastikte Milli Gurur Hedefi

Eskişehirli bir motor ustası olan Seyfi Apaş, yoğun sağanak yağmurların sebep olduğu seller sonrasında kalan araçların nasıl daha az hasarla kurtarılacağına dair sürücülere tavsiyelerde bulundu. Sağanak yağışların sebep olduğu sel suları, birçok ev ve iş yerinde maddi hasara yol açtı. Trafikte seyir halinde olan birçok araç da su baskınlarına maruz kaldı ve birçoğu kullanılamaz hale geldi. Bu durumda, Apaş sürücülerin benzer durumlarda yapabileceği bazı basit hamlelerin masrafları azaltabileceğinin altını çizdi.

Seyfi Apaş'a göre, su baskınlarına kapılan araçların stop etmesi veya arızalanması, hava emiş filtreleri veya hortumlarından su almasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, suya girdiğiniz anda aracınızı hızlı bir şekilde durdurmalısınız. Çalışmaya devam etmek, suda olan aracın motoruna biriken suyun motora zarar vermesine sebep olabilir ve bu da ciddi maddi hasarlarla sonuçlanabilir. Suyun motor içine çekilmesi motorda otomatik bir sıkıştırmaya yol açar ve bu da kolayca çözülemeyen bir soruna neden olabilir.

Apaş ayrıca, elektrikli araçlar da dahil olmak üzere, benzinli veya dizel araçların elektrik aksamlarına su girmesi durumunda, aynı sorunların ortaya çıkabileceğini söyledi. Elektrik aksamında da ıslanma ve oksitlenme gibi sorunlar meydana gelebilir. Ancak, suya girildiğinde aracın hızlıca durdurulması, hasarın azaltılmasına büyük ölçüde yardımcı olabilir.

Apaş'a göre, sürücülerin su baskınlarına karşı önceden hazırlıklı olmaları da önemlidir. Yağmurlu havalarda yüksek çıkışlı bölgelerden kaçınmak, güvenli bir şekilde park etmek ve araçta bulunan eşyaları yüksek yerlere taşımak, su baskınlarından korunmak için alabileceğiniz bazı basit önlemlerdir.