Gözden kaçırmayın

Park Etmek İçin Aracını Esnafın Üzerine SürdüPark Etmek İçin Aracını Esnafın Üzerine Sürdü

Eskişehir'de yıllardır esnaflık yapan Sefa Gencer, son yıllarda kavanoz ve kapak satışlarında düşüş yaşandığını belirtiyor. Gencer, bu düşüşün sebze fiyatlarının artması ve genç nüfusun hazır konserve tercihiyle ilgili olduğunu düşünüyor. Kendi kültürümüze sahip çıkmamız gerektiğini ifade eden Gencer, bu durumun sadece kavanoz yapım kültürüyle sınırlı olmadığını, diğer kültürlere de sahip çıkmanın önemli olduğunu belirtiyor.

Demirciler Sokak'ta 9 yıldır esnaflık yapan Gencer, kavanoz ve kapak satışlarında yaşanan düşüşün farklı nedenlere bağlı olduğunu söylüyor. Hazır konservelere olan ilginin arttığını, genç neslin kavanoz konservelere pek ilgisi olmadığını ifade eden Gencer, yaşlı ve orta yaşlı vatandaşların ise bu konuya daha fazla ilgi gösterdiğini belirtiyor.

"Genç nesil artık turşu, reçel ve kavanoza konserve yapmıyor, orta yaş ve üzeri vatandaşlar daha ilgili" diye konuşan Gencer, bu yıl konserve yapanların sayısında ciddi bir azalma olduğunu dile getiriyor. Bu durumu teknolojinin getirdiği rahatlık ve değişimle ilişkilendiren Gencer, genç neslin turşu, reçel ve kavanoz konservelere ilgi göstermediğini söylüyor. Genel olarak orta yaş ve üstü vatandaşların bu konuya daha ilgi duyduğunu ifade ediyor. Ancak her geçen yıl bu ilginin azaldığını da belirtiyor. Bunun yanı sıra, hayat şartlarının zorlaşması ve fiyatların yükselmesi gibi etkenlerin de rol oynadığını söylüyor. Bir kapağın 1-1.5 lira, bir kavanozun ise 8-10 TL arasında olduğunu ifade eden Gencer, içindeki malzemelerin de pahalandığını sözlerine ekliyor.

Gencer, geçmiş yıllarda yoğun olan satışların her geçen yıl azaldığını dile getiriyor. Bu yıl kavanoz yerine daha çok kapak satacaklarını düşündüğünü söyleyen Gencer, kavanoz ve konserve yapma kültürünün her geçen gün kaybolduğunu ifade ediyor. Eskiden insanların kendi bağ ve bahçelerinden ya da semt pazarından aldıkları sebzeler ve meyvelerle konserve yapma alışkanlıklarının olduğunu ancak artık daha çok hazır ürün tüketildiğini belirtiyor. Reçel, turşu, salça gibi kışlık kavanozlara talebin çok olduğunu ancak bu ürünleri artık insanların evlerinde el yapımı olarak değil, teknoloji yardımıyla ürettiklerini söylüyor. Gencer, gençlere kendi kültürlerine sahip çıkmaları konusunda tavsiyede bulunuyor ve bu sadece kavanoz yapım kültürü için değil, diğer kültürlere de sahip çıkmanın önemli olduğunu ifade ediyor.