Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Faaliyet RaporuAfyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Faaliyet Raporu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre, Eskişehir'deki firmaların haziran ayında 100,7 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiği bildirildi. Eskişehir'deki ihracat rakamlarının, Ocak-Temmuz döneminde geçen yıla göre yüzde 11,9 artışla 793,7 milyon dolara ulaştığı belirtildi. En fazla ihracat yapılan ülkelerin ise ABD, Fransa ve Almanya olduğu ifade edildi.

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir'in yüzyılı aşkın süredir havacılık, raylı sistemler ve gıda imalatı gibi stratejik sektörlerde önemli bir gelişim gösterdiğini vurgulayarak, bu sektörlere şehrin tüm aktörlerinin sahip çıkması gerektiğini belirtti. URAYSİM gibi projelerin desteklenmesiyle ihracatın kilogram değerinin yükseleceğini ifade eden Kesikbaş, Eskişehir'in sektörel uzmanlaşma ve uluslararasılaşma ile büyüyeceğini ve marka bir şehir olacağını söyledi.

TİM'in verilerine göre, 2023'ün ilk 7 ayında ülkenin toplam ihracatının 143,4 milyar dolara yükseldiği, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat içindeki payının ise yüzde 41'e yükseldiği açıklandı. Eskişehir'de ise Makine ve Aksamları sektörünün birinci, Kimyevi Maddeler sektörünün ikinci ve Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün üçüncü sırada yer aldığı belirtildi. Özellikle uçak motoru ve parçaları, beyaz eşya, otomotiv ve makine imalatının Eskişehir'in ihracatında önemli bir paya sahip olduğu ifade edildi. Eskişehir'deki firmaların üretimi de dikkate alındığında, toplam ihracatın 2,5 milyar doları aştığı ve bunun yüzde 30'unun orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğu belirtildi.